Fotliktornar — orsaker, tecken och behandling

Vad är en liktorn?

Hård hud på dina fötter uppstår när det yttre hudlagret blir tjockt och härdat – det här är din huds sätt att skydda sig mot friktion (gnidning) och tryck, till exempel från dina skor. Med fortsatt friktion och tryck, områden med tjocka, hård hud kan utvecklas till en majs En liktorn är vanligtvis liten, med en central kärna, och förekommer på eller mellan tårna En liktorn kan se vit ut med en central kärna och tydliga kanter.

Fotproblem som liktornar är vanligare hos äldre, men liktornar på fötter kan också påverka personer som tillbringar mycket tid att stå, vars fötter som rullar inåt eller utåt (platta fötter eller höga valv), som har dåligt passande skor eller som har andra fotproblem. Kvinnor tenderar att uppleva fotliktornar oftare än män.

Vad orsakar fotliktornar?

När friktionen och trycket på dina fötter ökar, produceras fler hudceller för att bilda ett tjockt, härdat lager på ytan.

Tyvärr kan dessa områden med hård hud i sin tur öka trycket och friktionen från skor, vilket då kan förvärra den hårda huden. Detta kan leda till bildandet av fotliktornar, som ofta är smärtsamma på grund av hur djupt uppbyggnaden av huden pressar.

Vilka är tecknen på liktorn?

Fotliktornar är indelade i två kategorier:

1. Hårda liktornar är den vanligaste typen, med en torr massa med den karakteristiska halvtransparenta centrala kärnan. De visas vanligtvis på utsidan av den femte tån eller på de yttre lederna av andra tår.

2. Mjuka liktornar är liktornar som har absorberat stora mängder fukt från svettning och bildar ett mjukt, mosat utseende. De bildas vanligtvis mellan tårna, ofta den fjärde och femte tårna och kan vara mycket smärtsamma.

Hur man förebygger och tar bort liktornar

Det bästa sättet att behandla hård hud är att ta bort orsaken till friktion och tryck – detta innebär både att göra ändringar i dina skor och att ta bort den hårda huden på dina fötter.

Exfolierar majsen
Borttagning av mulmajs innebär ofta att man klipper bort själva liktornen. Ytterligare återfall kan sedan hanteras genom att regelbundet trimma ansamlingar av yttre hud, ibland med hjälp av blötläggning av det drabbade området. Scholls 2-i-1 Corn Express Pen är ett unikt och bekvämt sätt att hjälpa till att hantera liktornar.

Stoppning
Terapeutisk stoppning kan också användas för att minska mängden irritation på majsplatsen, vilket hjälper till att omfördela krafterna på foten och låta majsen läka. Använd dem för att dämpa smärtsamma liktornar från friktion och skav. Scholl majsborttagningsplåster är för användning på hårda liktornar. De medicinerade skivorna placeras på själva majsen, vilket hjälper till att fokusera behandlingen på problemområdet.

Hantera skor
Men så länge som källan till tryck eller friktion kvarstår, kommer majsen att fortsätta att återkomma. För att hantera hårda liktornar bör skor vara lågklackade, ha en mjuk övre del och ha ett rymligt tåparti. Extra bredd behövs för liktornar på utsidan av den femte tån eller för liktornar mellan tårna. Liktornar kan ibland orsakas av ojämnheter i själva skon, en söm som skaver mot huden, så kontrollera dina skor för att se till att så inte är fallet.

Optimera din allmänna fothälsa

En enkel underhållsrutin kan hjälpa till att hålla huden på dina fötter smidig och återfuktad.

  • Daglig skötsel: Tvätta, torka och återfukta dina fötter noggrant och varje dag.
  • Skodon: Se till att dina skor sitter ordentligt (både i bredd och längd) och är rätt för din aktivitet.
  • Utseende: Kontrollera dina fötters utseende regelbundet för eventuella förändringar.
  • Rörelse och flexibilitet: Kontrollera att du kan röra fötterna lätt och utan obehag.
  • Remiss: Prata med din sjukgymnast eller fotterapeut om du har några funderingar.

Relaterte produkter

Rulla till toppen