100 års erfarenhet


Vetenskap för fötterna

Vår grundare dr William Mathias Scholl strävade efter att förstå strukturen och biomekaniken hos våra fötter i relation till resten av kroppen – hans passion och värderingar är med oss än i dag.


1899

Berättelsen tar sin början i Chicago, 1899, när den 17-årige William började arbeta i en liten skobutik som specialiserade sig på bekväma skor. Han blev så fascinerad av att det verkade vara så många människor som hade ont i sina fötter att han bestämde sig för att börja studera medicin för att lära sig mer om människokroppen. Allra mest fascinerades han av fotens anatomi och fysiologi.


1904

Strax efter att han 1904 hade tagit sin läkarexamen vid 22 års ålder fick han patent på sin första uppfinning: Foot-Eazer. Då var produkten helt banbrytande – ett inlägg som kunde placeras i skon för att stärka och stödja hålfoten. 1907 grundade han Scholl Manufacturing Co. Inc.


1912

William Scholl baserade sina uppfinningar och produktutveckling på ren vetenskap och 1912 grundade han Illinois College of Chiropody and Orthopaedics – som snart blev den viktigaste utbildningsinstitutionen inom fotvård och ortopedi i USA. Han erbjöd kostnadsfria fotundersökningar och tog också initiativ till den årliga nationella fotkomfortveckan.


1920

I 20-årsåldern skapade han sin första skokollektion som utformats med fotens anatomi i åtanke. Tio år senare utvecklade dr Scholl också stödstrumpor som lindring för svullna vrister och åderbråck. I 40-årsåldern skapades och marknadsfördes dr Scholls innersulor som snabbt blev en av företagets bäst säljande produkter.


1960

1960-talet var vårt årtionde. Scholl lanserade Pescura-sandalerna med anatomiskt utformade fotbäddar i bokträ som gjorde benen starkare för varje steg. Den här lysande kombinationen av mode och komfort blev snabbt en stor internationell succé, och sandalerna bars av kändisar som modellerna Twiggy och Jean Shrimpton.


1968

William Scholl avled 1968 vid 86 års ålder, och företaget Scholl fortsatte arbetet i hans anda för att främja människors hälsa, komfort och välmående med början från fötterna. Än i dag arbetar vi hårt för att vårda hela världens fötter.


2004

Vi firade Scholls 100-årsjubileum med en ny varumärkesidentitet, en ny generation fotvårdsprodukter och en serie moderiktiga, innovativa skor som ger maximal komfort.


2008

Vi lanserade en ny serie skor som designats av ledande italienska designers och såldes i de främsta modeskobutikerna. En perfekt kombination av stil, komfort och teknik - allt som Scholl är så känt för.


Idag

Scholls historia fortsätter och vi fortsätter att arbeta med samma passion och målsättning som William Scholl: att främja människors hälsa, komfort och välmående med början från fötterna.