Scholl GelActiv Sulor FAQ

1. När ska jag använda en innersula?

Scholl GelActiv™ innersulor är gjorda för trötta fötter. De är häpnadsväckande bekväma. För fritidsskor, träningsskor och lågklackade skor för promenader och andra vardagsaktiviteter använder du Everyday GelActiv™-innersulor, för sport använder du Sport GelActiv™-innersulor och om du belastar fötterna hårt under långa perioder använder du Work GelActiv™-innersulor.

2. Vad är tanken med Scholls innersulor?

När du står, går eller anstränger fötterna blir de så småningom trötta. Scholl erbjuder innersulor för att göra dina skor bekvämare genom kontinuerlig dämpning. De nya Scholl GelActiv™-innersulorna är anpassade efter fötternas behov vid vardagsaktiviteter, sport och arbete. GelActiv™-tekniken tar upp mikrostötar och dämpar alltför kraftig belastning vid gång.

3. Varför finns det olika typer av gel i Everyday-innersulor?

Den dubbla gelen tar upp stötar effektivt och dämpar alltför kraftig belastning vid gång och andra vardagsaktiviteter. Den fastare gelen stödjer fotvalvet och hälen medan den mjukare tar upp stötar och ger överlägsen dämpning. Dessutom har GelActiv™- innersulorna en anatomiskt korrekt form som ger mycket hög komfort

4. Kan barn använda innersulorna?

Det finns ingen åldersgräns för att använda GelActiv™-innersulor. Däremot är innersulorna avsedda för vuxenstorlekar på skor och bör inte användas i skor som är mindre än enligt storleksguiderna. Det är för att dämpningen i sulorna ska hamna rätt så att den verkar på rätt delar av foten.

5. Kan jag klippa till innersulorna så att de blir mindre, t.ex. så att de passar skostorlek 37?

Se frågan "Går något sönder inne i sulorna när jag klipper i dem?"

6. Vilket material är gelen gjord av?

Gelen består av en termoplastisk elastomer som används i många olika produkter, bland annat innersulor.

7. Vad är det för skillnad mellan de här sulorna och ortopediska/ortotiska innersulor? Har de här innersulorna även ortopedisk/ortotisk funktion?

Ortopediska och ortotiska innersulor är utformade bland annat för att kompensera vid fotsjukdomar och felställningar och korrigera fotens läge. De är till för att reglera eller förändra fotens funktion och kan stödja och lindra smärta i fötterna. De rekommenderas normalt av en expert och är ofta individuellt anpassade för att passa exakt till din fots form.

Syftet med Scholl GelActiv™-innersulor är i stället att ge konstant komfort hela dagen. De ska inte förväxlas med ortopediska eller ortotiska innersulor. Om du brukar använda ortopediska eller ortotiska innersulor rekommenderar vi att du använder dem i stället för GelActiv™-sulor.

8. Andas Scholl GelActiv™ Work-innersulor?

Work-innersulorna är konstruerade med hål i den främre delen som ger viss ventilation, men det beror på i vilken typ av sko du använder innersulorna.

9. Luktar fötterna när jag använder GelActiv-innersulor?

Att du använder GelActiv ™-innersulor ska inte ha någon betydelse för hur fötterna luktar.

10. Vem kan använda innersulorna och för vilka skostorlekar passar de?

Innersulorna finns i herr- och dammodeller. Den enda skillnaden är storleken. Innersulorna för kvinnor passar skostorlek 38 till 42. Innersulorna för män passar skostorlek 42 till 48. Scholl GelActiv™-innersulorna ska klippas till rätt storlek. Använd tillklippningsguiden för att anpassa innersulorna till olika skostorlekar.

11. Går något sönder inne i sulorna när jag klipper i dem?

Använd en vass sax så att kanten inte fransar sig. Innersulorna skadas inte om du klipper försiktigt. Klipp längs konturens ytterkant så att sulan inte blir för liten (eftersom en del skor skiljer sig lite från den angivna storleken). Klipp sedan lite till om det behövs.

12. Hur kan en innersula passa olika skostorlekar?

Scholl GelActiv -innersulorna ska klippas till rätt storlek. Du klipper längs konturerna för att anpassa innersulorna till olika skostorlekar. Närmare instruktioner om hur du klipper till innersulorna finns i förpackningen och på webbplatsen www.scholl.no.

13. Hur ska jag lägga in innersulorna i skon?

Ta bort de befintliga sulorna och ersätt dem med Scholl GelActiv™-innersulorna med gelsidan neråt.

14. Jag har klippt till innersulorna längs konturen men de passar inte i mina skor. Vad kan jag göra?

Du kan använda den ursprungliga innersulan som fanns i skorna när du köpte dem som mall. Lägg den ursprungliga sulan ovanpå Scholl GelActiv™-innersulan och rita en linje runt den. Klipp sedan efter linjen.

15. Är det någon skillnad mellan herr- och dammodellerna på sulor?

Den enda skillnaden är storleken. Om du är kvinna men behöver en större storlek ska du alltså använda herrmodellen av innersulor. Om du är man men behöver en mindre storlek använder du dammodellen.

16. Vilken typ av skor är innersulorna avsedda för? Kan jag flytta ett par innersulor mellan olika skor?

Everyday-innersulorna är avsedda för vardagsskor, Sport-innersulorna för träningsskor och Work-innersulorna för arbetsskor och arbetskängor. Du kan givetvis flytta ett par innersulor mellan olika skor.

17. Passar innersulorna både för sommar- och vinterskor?

Scholl GelActiv™-innersulorna passar både för sommar- och vinterskor.

18. Kan man använda innersulorna utan strumpor?

Det går att använda innersulorna utan strumpor. Men vi rekommenderar att du använder strumpor eller strumpbyxor för att inte bli svettig om fötterna.

19. Kan man använda innersulorna tillsammans med ortopediska/ortotiska innersulor?

Om du brukar använda ortopediska eller ortotiska innersulor rekommenderar vi att du använder dem i stället för GelActiv™-sulor. Scholl GelActiv™-innersulorna är inte konstruerade för att kompensera för fotfelställningar utan för att göra skorna bekvämare. De ska inte användas tillsammans med ortopediska/ortotiska sulor.

20. Kan sulorna färga av sig på skorna om de blir fuktiga av svett?

Scholl GelActiv™-innersulorna tillverkas för att uppfylla en hög kvalitetsstandard och vi förväntar oss inte att sulorna ska färga av sig på skorna.

21. Hur torkar jag sulorna om de blir fuktiga?

Om Scholl GelActiv™-innersulorna blir fuktiga rekommenderar vi att du tar ut dem ur skorna och låter dem luftas i ett torrt rum. Om sulorna har blivit fuktskadade rekommenderar vi att du slutar använda dem.

22. Går det att tvätta innersulorna?

Innersulorna går inte att tvätta i maskin. Du rengör dem genom att torka av dem med en trasa med ljummen tvållösning (låt inte sulorna ligga i blöt). Låt dem torka innan du lägger tillbaka dem i skorna.

23. Hur länge håller innersulorna?

Byt sulorna när de visar tecken på slitage. Vi rekommenderar att sulorna byts med 4–6 månaders mellanrum.