Vårtor och Fotvårtor

 

Har du frågor om vårtor och fotvårtor? Vi har svaret här. Läs och lär dig mer om orsaker, symptom och behandling.

Vad är vårtor och fotvårtor?

Vårtor och fotvårtor kan vara en otäck irritation. De uppträder som små klumpar på händer och fötter, varierar i utseende och kan utvecklas ensamma eller i kluster. Vissa påverkar vissa delar av kroppen, exempelvis fotvårtor(medicinsk term Verruca pedi) är den typ av vårta som uppstår på trampdynan av foten enbart. Vårtor(medicinsk term Verruca Valgaris) hittas ofta ovanpå tår, händer eller fingrar.

De uppkommer oftast som små hårda områden, i samma ton som din hud. De vanligaste typerna är grova, platta och skrynkliga. Om det är på fotsulan så är det oftast vita med svarta små prickar i(blodkärl). Dessa kan vara väldigt smärtsamma eftersom vikt läggs på dem av din kropp.

Vad orsakar vårtor och fotvårtor?

Infektion uppstår genom kontakt, speciellt på populära platser så som pooler, gemensamma duschar, omklädningsrum och gym – eller andra varma och fuktiga områden.

Hur uppstår dem och sprider sig?

Vårtor och fotvårtor är en infektion i yttre hudlagret, orsakat av virus I HPV familjen. Med över 100 olika varianter så är viruset högst troligt att orsaka vårtor eller fotvårtor om de kommer i direktkontakt med hud som är skadad eller förstörd.

Om du får en vårta eller fotvårta så betyder det att du har kommit I kontakt med viruset någon gång förut. Vanligast är att folk får vårtor genom direkt mänsklig kontakt mot hud kontakt, exempelvis skaka hand med någon. De kan också smitta genom icke mänsklig kontakt, exempelvis genom att använda samma handduk som någon som har vårtor eller något så enkelt som att använda samma dörrhandtag[1].  Det är högst troligt att du kommer i kontakt med fotvårtor eller vårtor när du är barfota på fuktigt golv, exempelvis badrumsmatta eller pooler.

Hur ser vårtor och fotvårtor ut?

Den vanligaste vårtan är i rund eller oval form, fast och upphöjd med en grov, oregelbunden yta och kan variera i storlek från 1 mm till 1 cm i diametern. De är oftast inte smärtsamma men de kan tidvis klia eller blöda.

Hur kan du förhindra vårtor och fotvårtor?

De flesta människor kommer att smittas med vårtor eller fotvårtor någon gång I livet – men det finns steg du kan ta för att förhindra att de sprids till andra om du har fått dem.

Tvätta händerna noggrant och regelbundet är ett stort steg. Försök att hålla din hud hälsosam, återfuktad och försök att inte bita på dina naglar eller nagelband. Använd rena, fräscha handdukar i gemensamma utrymmen och använd handskar i gymmet när du använder hantlar och maskiner om du har en vårta på händerna, för att undvika att det smittas vidare.

Det är rekommenderat att hålla fötterna torra och byta strumpor varje dag, annars ger det HPV viruset möjlighet att utvecklas. Klia, nudda eller skrapa in på din egen eller någon annans vårta eller fotvårta, då det kan göra att det sprids vidare till andra delar av kroppen.

Om du har gått I ett område där du tror att du kan ha blivit utsatt för HPV viruset, tvätta dina fötter noggrant med desinfekterad tvål.

Ta bort vårtor, hur gör du?

De flesta vårtor kan lämnas ifred och försvinna av sig själv. Alternativt finns det olika husmorstips för att ta bort vårtor. Men det är viktigt att veta att oavsett om du låter vårtan vara eller använder en hemma behandling så krävs det mycket tålamod och det kan vara smärtsamt. Hemma behandlingen dödar inte HPV viruset men det hjälper till att skapa en miljö som gör det svårt för vårtan eller fotvårtan att överleva.

Titta på behandlingsalternativ nedan:

 

  • Den bästa metoden är att använda sig av flytande kväve för att frysa bort vårtan eller fotvårtan genom att bilda en blåsa efter applicering. Alternativ så som Scholl Freeze vårtborttagare för hand & fot använder en blandning av dimetyleter och propan för att uppnå en låg nivå av frysningseffekt. Det är inte bara kliniskt bevisat att det är en snabb och effektiv behandling utan det kan också göras hemifrån. Vårtan eller fotvårtan kommer att avskalas gradvis inom 10-14 dagar om den används som instruerat allt eftersom kroppen fyller och ersätter vårtan med frisk vävnad.

Om vårtan kvarstår även efter hemma behandlingen och behandling hos din doktor, så är operation ett bra alternativ. Ta en titt på några kirurgiska ingrepp för borttagning av vårtor och fotvårtor nedan:

Elektrokirurgi och Skrapning – Elektrokirurgi använder en elektrisk laddning för att bränna huden där vårtan är. Skrapning är det kirurgiska avlägsnandet av vävnaden med en skarp kniv eller ett litet skedformat verktyg. Oftast används båda metoderna tillsammans.

  • Laserkirurgi – Denna process bränner bort vårt-vävnaden med en intensive ljusstråle eller laser.

 

LÄS ALLTID BIPACKSEDEL. ANVÄND SOM FÖRESKRIVET. Träffa en läkare om symptomen kvarstår.

 

 

 

Trötta och tunga ben mot slutet av dagen kan bero på att du har suttit vid ditt skrivbord eller stått upp för länge. Här får du veta hur du kan undvika trötta ben.

Upptäck Mer

-Scholl Top Tip-

Använd badskor

Du kan undvika uppkomsten av vårtor genom att använda badskor i stället för att gå barfota till exempel på badhus och i omklädningsrum med gemensamma duschar.

Vårtor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Läs mer om hur du kan ta bort dem hemma.

Vad är vårtor och hur blir man av med dem?