Liktornar

Liktornar

Har du massor med frågor om liktornar? Vi kan ha svaren, läs vidare och lär dig om orsakerna, symptomen och hur du bäst behandlar dina liktornar.

 

Vad är liktornar?

Liktornar är små cirklar av förtjocknad hud som oftast uppstår på fötterna som följd av alltför stort tryck av till exempel för trånga skor eller skor som på annat sätt skaver. Liktornar kan också uppstå mellan tårna då de gnids mot varandra en längre tid.

 

Vad är vanligaste symptomen av liktornar?

Håll koll på om du har något av följande besvär:

  • område med tjock och ojämn hud vid dina tår/fötter.
  • Förhårdnad  på huden vid eller mellan tårna
  • Område med väldigt oljig eller torr hud
  • Smärta eller ömhet vid det drabbade området.

 

Skillnaden mellan hårda och mjuka liktornar

Förrutom den uppenbara skillnaden mellan de hårda och de mjuka liktornarna så finns det också skillnad på vart de uppstår:

  • Hårda liktornar - Inträffar oftast på toppen och sidorna av tårna och har en kärna som pressar på nervändar, vilket kan orsaka smärta.

 

  • Mjuka liktornar – Inträffar oftast mellan tårna och är mjuka på grund av värme och fukt i dessa områden. Trotts att de är mjuka kan de också vara smärtsamma.

 

Även om liktornar och förhårdnader vanligtvis är associerade med varandra så är det två separata fenomen. Förhårdnader kan man hitta under foten.

 

Skillnaden mellan liktornar och fotvårtor

Liktornar uppstår när huden på fötterna utsätts för friktion och belastning under en längre tid. Trycket får huden att reagera genom att skapa hård hud, för att skydda sig själv och stärka den existerande huden mot skador. Liktornar och fotvårtor kan påminna om varandra till utseendet. De är båda små, runda och sitter på ett avgränsat område hud, så det är lätt att förväxla dom med varandra.

Fotvårtor och liktornar är dock helt skilda tillstånd i huden. Liktorner bildas till följd av en (över)belastning av huden. Fotvårtor är något helt annat. Det är nämligen ett virus, och fotvårtor är därför mycket smitsamt. De smittar ofta indirekt, t.ex. via golvet i en simhall eller i ett omklädningsrum, men även via beröring. Det är därför viktigt att du känner till skillnaden mellan liktornar och fotvårtor, speciellt om du bor i ett hushåll med flera, eller om du ofta kommer i indirekt kontakt med andra människor.  

 

 

Var kommer liktornarna ifrån och varför?

  • Det finns olika anledningar till varför liktornar uppstår, den vanligaste är skor med dålig passform. Ett exempel är skor som sitter för löst, då kan  foten glida runt och gnuggas mot skon så friktion skapas. Ett annat exempel är skor som sitter för tight och trycker ihop tårna alternativt  att skon i sig lägger ett tryck på andra ställen av foten. Högklackar är ett exempel av sko som lägger tryck på tårna.

 

  • Gångmönster utöver det normala, där man står upp under långa perioder av dagen, eller sport där man repeterande använder fötterna kan också vara en orsak till liktornar när trycket är på en eller båda fötterna.

 

  • Liktornar är vanligare hos äldre eftersom huden blir tunnare med åldern, det är inte lika starkt och fylligt på och under våra fötter vilket gör liktornarna mer benägna att utvecklas. Liktornar förekommer ofta på beniga fötter på grund av bristen på naturlig dämpning.

 

  • Vissa gånger kan liktornar vara symptom av ett helt annat fotproblem. Till exempel kan liktornar vara ett symptom av Hallux Valgus eller Hammartå.

 

 

Hur kan man förebygga liktornar?

Liktornar kan förebyggas genom att använda bekväma skor med korrekt passform så foten inte utsätts för tryck p.g.a. trånga skor och inte gnuggas mot och skapar friktion p.g.a. för stora skor.

Det är också viktigt att dina fötter är helt torra innan du sätter på dig några skor. Om du har våt eller lite fuktig hud så ökar friktionen kraftigt. Det innebär att minsta liten gnugg mot skon förstärks kraftigt och håller trycket på ett ställe. Genom att se till att din hud är helt torr, kan du begränsa mängden friktion och därmed trycket mot foten.

 

Behandla med Scholl:

Allt du behöver göra är att applicera den mjukrengörande vätskan dagligen som hjälper till att bryta ner liktornens hårda hud. Som komplement till detta använder du enkelt skrapan för att exfoliera de översta lagret av liktornen en gång vart tredje dag, detta minskar tjockleken och lindrar snabbare både trycket och smärtan. Du bör kunna se synliga resultat efter bara 5 dagar.

 

När ska man uppsöka läkare?

När du slutfört din behandling mot liktornar på egen hand och  problemen kvarstår borde du söka medicinsk hjälp.

En fotspecialist kan skära bort en del av den förtjocknade huden med en skalpell, detta bidrar till attt minska trycket på vävnaden under. Det är väldigt viktigt att du inte försöker klippa/skära bort liktornen på egen hand, det kan bli mer smärtsamt och infekterat.

 

 

 

- Scholl's Tips För Liktornar

Ett varmt fotbad med speciella salter kan lugna dina fötter och göra det förhårdnade området mjukare vilket gör avlägsnandet av liktornen och den hårda huden ännu enklare.

Liktornsprodukter

Du behöver inte stå ut med obehaget av liktornar längre, nu kan du enkelt behandla dina liktornar hemma med vårt sortiment av Scholl fotvårdsprodukter. Kika in på vårt utbud för just behandling av liktornar.

LÄS ALLTID BIPACKSEDLEN. ANVÄND ENDAST SOM ANVISAT. Kontakta din läkare om symptomen kvarstår.