Fotsvett och svettiga fötter

 

 

Illaluktande fötter kan vem som helst få, men vissa är mer mottagliga till att få det än andra, varför är det så?

Frugan, mannen, bästa kompisen, kollegan eller du själv. Fotsvett är sällan subtilt och kan fylla lukten i ett rum på ett ögonblick om du har stått eller gått hela dagen. Det kan vara pinsamt och försämra självförtroendet och ge en känsla av rädsla och påverkar valet av skor.

Man skyller ofta på svett, men svettning är inte den enda orsaken till dålig lukt. Bakterier kan hänga kvar på dina fötter och i dina skor om du inte tar hand om den med rätt produkter som reducerar fukt.

Scholl Fresh Step Anti-perspirant och Scholl Fresh step skopspray tacklar problemet med svettiga fötter direkt för att stoppa dålig lukt.

Varför får man svettiga fötter?

Det finns ungefär 250 000 svettkörtlar på dina fötter – mer än någon annanstans på kroppen. Svett är väldigt naturligt och gör huden mjuk, flexibel och kontrollerar temperaturen på fötterna. Vem som helst kan få svettiga fötter, men människor som står upp hela dagen eller som är under en stor stress kan anse att deras fötter blir svettigare oftare än andras. .[1]  Båda fötterna kan producera så mycket som två dl svett per dag, vilket gör det till en perfekt grogrund för bakterier som trivs i varma och fuktiga miljöer.

Kan svett orsaka dålig lukt?

Man brukar tro att svett är orsaken till dåligt lukt, men det stämmer inte. Dålig lukt skapas på grund utav bakterier som gror i skorna på grund utav värme och fukt. De attackerar svettmolekylerna, tar sönder dem och gör att den dåliga lukten alstras.

Hur du förhindrar dålig lukt:

Att ta hand om fotsvett

  • Använd strumpor som är av naturliga material – så som bomull och skor som låter dina fötter andas för att minska tillväxten av bakterier som orsakar dålig lukt.
  • Om du har återkommande fotsvett så kan en antiperspirant spray hjälpa, men skohygien är också viktigt. Pröva att använda en spray deodorant för skor och sulor som är gjord av aktivt kol för att eliminera dålig lukt. Försök också att använda skor varannan dag så att de har en dag på sig at torka innan du använder dem igen.1
  • Försök att hålla dina tånaglar korta, rena och ta bort hård hud med en fotfil. Hård hud kan bli fuktig och vara en uppfödningsplats för bakterier.

Bota fotsvett och dålig lukt med Scholl

Scholl Fresh Step Antiperspirant Spray neutraliserar dålig lukt och reducerar fukt och ger fötterna 24 timmars skydd mot dålig lukt. Den ger en lätt, luftig doft för att skydda mot dålig lukt och garanterar att fötterna är fräscha oavsett vad.

Scholl Fresh Step skospray eliminerar snabbt lukt och ger skor med 24-timmars skydd mot dålig lukt och ger fräscha skor. Den är utrustad med en snabbtorkande åtgärd så att svettiga fötter snart kan vara ett minne blott.

Illaluktande fötter är ett harmlöst problem som löser sig om rätt behandling utförs. Men det kan också vara symptom för ett underliggande medicinskt problem. Om behandlingen för illaluktande fötter inte hjälper till eller om du är orolig att dina svettiga fötter är ovanlig, så sök medicinsk hjälp..1

SCHOLL TIPS: Tvätta bort dagen

När du duschar eller badar, glöm inte bort att ge lite extra uppmärksamhet till dina fötter. Ge dem en noggrann tvättning och torka ordentligt – speciellt mellan tårna.

SCHOLL PRODUKTER FÖR FOTSVETT

Ta en titt I vårt utbud av produkter som kan hjälpa dig att hantera fotsvett och att ta hand om dina svettiga fötter.

LÄS ALLTID BIPACKSEDEL. ANVÄND SOM FÖRESKRIVET. Träffa en läkare om symptomen kvarstår.

 

 

 

Fiskpedikyr är en exfolierande behandling för fötterna som utförs med hjälp av fiskar i ett särskilt akvarium. Det låter kanske lite märkligt men det är klart värt att testa.

Läs mer om fiskpedikyr här

-Scholl Top Tip-

Skor

Du kan motverka fotsvett genom att bära lätta skor eller sandaler så ofta du kan och undvika syntetmaterial, för att hålla fötterna så torra som möjligt och låta dem andas.

Fotsvett är en vanlig orsak till dålig lukt. För att motverka dålig lukt kan du använda produkter mot fotsvett, till exempel Scholl Fresh Step Skospray.

 

Hur kan du förebygga fotsvet