Vårtor & Fotvårtor – vad du behöver veta


Fotvårtor och vårtor är små, ofta hårda klumpar som utvecklas på den hårdare huden på foten och ibland på händerna. Dessa varierar i utseendet och kan dyka upp av sig själva eller i klungor.  

Vårtor & fotvårtor

De orsakas av en infektion med humant papillomavirus (HPV), som gör så att en stor mängd keratin bildas – det hårda proteinet som finns i hår och naglar – och utvecklas i det yttersta lagret av huden. Detta skapar en hård, grov form av vårtan eller fotvårtan. 

De flesta människor kommer att få en vårta eller fotvårta någon gång i livet. De är dock vanligast sedda hos barn och tonåringar. Vårtor och fotvårtor kan vara väldigt smittsamma, då de kan överföras genom hudkontakt, men även via smittade områden och ytor, som duschar eller simbassänger.

En vårta dyker dock inte upp direkt när du blir smittad, utan det kan ta veckor eller även månader innan de syns. Att komma i kontakt med ett vårtvirus påverkar människor på olika sätt eftersom immunsystemet reagerar olika. Vissa kanske inte utvecklar vårtor överhuvudtaget. Fotvårtor är ofta 10-15 gånger ovanligare än vanliga vårtor. Även om vårtor på resten av kroppen kan reda upp sig själva, behöver fotvårtor ofta någon typ av behandling. Det finns många olika sätt som du kan behandla vårtor på, men de vanligaste metoderna är:

  • Salicylsyra
  • Kemisk behandling
  • Kryoterapi


De alla behandlar på olika sätt för att uppnå samma resultat: att få bort viruset och att förhårdnaden blir mjukare. Längden på behandlingen kan variera från person till person och det kan ta upp till två år innan man helt och hållet kan ta bort vårtor effektivt. 

Scholl kommer till undsättning från vårtor och fotvårtor genom deras Scholl Freeze Vårtborttagare för Hand & Fot. 

Denna produkt är baserad på en frysmetod på flytande kväve som oftast utfärdas av doktorer, men är skapad i en form så att du kan göra det säkert i ditt eget hem. Att applicera detta gör inte ont, trots effekterna. Det fungerar genom att man fryser vårtan eller fotvårtan, så att en blåsa formas över området. Denna kommer sedan att ramla av naturligt inom två veckor när din kropp bytt ut blåsan med frisk vävnad. Du behöver inte vanligtvis uppsöka en doktor om du får en vårta eller fotvårta. Men som med all utväxt på din hud: om du inte kan identifiera det eller om du känner dig orolig så bör du rådgöra med din doktor. Detta bör göras om din vårta: 

  • Ändrar i utseende
  • Blöder
  • Ger dig stora smärtor
  • Sprider sig

 

Om den inte gör något av detta, kan du enkelt behandla din vårta med Scholl Freeze Vårtborttagare för Hand & Fot utan att du behöver lämna ditt eget hem.