Krossade myter om Fotvårtor & Vårtor

 

Det finns många myter om vårtor, vad de är och hur man ska behandla dem. Nedan kommer vi reda ut vad som är sant och inte, och presentera den fakta behövs för att krossa dessa myter.

Myt: Vårtor och fotvårtor är olika saker

Det finns olika typer av vårtor – inkluderat vanliga vårtor (som vanligen dyker upp på dina händer), plattar vårtor (som är vanligast bland små barn) och Plantar vårtor (som oftast dyker upp på fotsulan). Alla dessa vårtor orsakas av HPV (Human Papillomavirus)

Myt: Vårtor syns snart efter du har blivit smittad av HPV

Om du nyligen har upptäckt att du har fotvårtor innebär inte det nödvändigtvis att du har utsatts för viruset de närmaste dagarna. HPV kan ligga oaktivt i månader innan det bryter ut. Om du utsatts för en vårta men du visar själv inga tecken än så finns det inget att göra förrän vårtan dyker upp.

Fakta: Man kan vaccinera sig mot HPV

Detta är sant, men det innebär inte att du någonsin kommer få en vårta. Vacciner finns tillgängliga med är huvudsakligen skapade mot vissa utbrott mot viruset, som orsakar genitala vårtor eller en del typer av cancer, så som livmoderhalscancer.

Myt: När en vårta har försvunnit är den borta för gott

Det finns flera typer av vårtor – en del kommer försvinna för gott, och andra kommer återkomma i faser igen. De kan komma tillbaka inom några veckor eller så kan det gå flera år!

Myt: De är omöjliga att behandla

Detta är naturligtvis inte sant – det finns många sätt att behandla på. Det kan ta tid för vårtan eller fotvårtan att helt försvinna, men ge inte upp så kommer du se resultat. Här har vi listat några behandlingsmetoder:

  1. Låt dem vara: Du kan låta vårtan eller fotvårtan vara, den kommer så småningom att försvinna, men du kan behöva vara extremt tålamodig.
  2. Salicylsyra: Hur effektivt denna metod är varierar och det kan ta veckor innan det fungerar.
  3. Flytande kväve: Detta görs genom att aktivt frysa vårtan. Det är den vanligaste och mest effektiva metoden för vårtorna att försvinna.

Metoden fungerar genom att snabbt frysa fotvårtan eller vårta som bildar en blåsa efter applicering. Scholl Freeze Vårtborttagare för hand & fot är en kliniskt bevisad snabb och effektiv behandling som du kan göra hemma. Om den används på rätt sätt, kommer fotvårtan eller vårta sedan falla bort naturligt inom 10 - 14 dagar, och ersättas med normal vävnad.