Hur man tar bort fotvårtor på rätt sätt


Om du har en fotvårta är du inte ensam, då de flesta av oss kommer råka ut för dem någon gång i vårt liv. Fotvårtor är en typ av vårtor som utvecklas på fotsulan och, som alla vårtor, orsakas av ett virus som tar sig in i huden genom små skärsår eller skrapsår och kan spridas väldigt enkelt. Fotvårtor ser ofta annorlunda ut jämfört med andra vårtor eftersom trycket och vikten som de är med om när du går eller står trycker in dem i huden, vilket kan göra att de gör ont. Fotvårtor är inte skadliga men kan hänga kvar under en lång period om de inte behandlas. Att ta bort vårtor och fotvårtor är lätt med några enkla steg.

 

Hur man identifierar en fotvårta

Om du tror att du har en fotvårta, titta efter:

  • Små, gropiga utväxter på dina sulor som ofta har en eller flera små svarta prickar inuti sig.
  • Gropar på trampdynan, på undersidan av tårna eller på hälen där det ofta är störst tryck.
  • Smärta i fotsulorna när du står eller går eller när du vidrör området.

Behandla en fotvårta

Även om vissa fotvårtor läker sig själva, kan de göra ont, vara besvärliga och utgöra en risk för infektion för andra, vilket är varför det är bäst att behandla dem så fort som möjligt. 

Scholl Freeze Vårtborttagare för Hand & Fot fungerar genom att det snabbt fryser ner området så att en blåsa bildas över toppen. Inom 10-14 dagar, kommer fotvårtan lossna naturligt och ny hudvävnad kommer ersätta den.

 

Hur kan jag förhindra fotvårtor eller stoppa spridningen?

Fotvårtor orsakas av ett smittsamt virus men det finns saker som du kan göra för att skydda dig från dem och stoppa spridningen till andra. De vanligaste ytorna att få fotvårtor ifrån är av våta golv som i simbassänger, duschar och badrum där folk oftast går barfota.

  • Undvik direkt kontakt med fotvårtor och vårtor med dig själv och andra.
  • Undvik att klia eller röra vid fotvårtan då det kan göra så att viruset sprids.
  • Skydda fotvårtan för att förhindra att de virusinfekterade hudcellerna sprids till ytor som kan göra så att viruset sprids till andra.
  • Se till så att skärsår, skrubbsår eller skadad hud är skyddad för att försäkra dig om att viruset inte sprids.
  • Avlägsna hudvävnaden runt fotvårtan samt fotfilar som har kommit i kontakt med fotvårtan.
  • Använd en lätt engångs-innersula i dina skor tills fotvårtan helt har läkt.
  • Tvätta dina fötter noggrant om du har varit i ett område där virus kan spridas och håll dina fötter rena och torra.


Om du använder en allmän simbassäng eller dusch, använd flip-flops för att skydda dina fötter. Om du vet att du har en fotvårta, se till så att du använder en gummistrumpa för att stoppa spridningen av viruset. Om någon hemma har en fotvårta, använd samma försiktighetsåtgärder i ditt eget badrum. Kom ihåg att inte dela handdukar, tvättlappar, skor eller strumpor med någon som har en fotvårta.