Hur man tar bort fotvårtor: En steg-för-steg-guide

 

Hur du tar bort vårtor och fotvårtor

Det finns mycket felaktig information när det gäller fotvårtor – och ibland en tendens att man försöker “fixa” dem själva utan att ha koll på fakta och de rätta behandlingarna. Problemet är att du kan ha en fotvårta utan att du vet om det – eller till och med leva med den även om du vet att den finns där (och de kan sitta kvar i många år). 

Medan det är sant att vissa fotvårtor försvinner av sig själva, bör du vara medveten om att de orsakas av ett virus och förmodligen kommer spridas – eller smitta andra. Det är istället alltid bättre att agera på rätt sätt när du upptäcker en på din fot. Vad är de? Fotvårta – eller verruca – är små vårtor under foten som pressas in mot huden när du går. Samlingar av fotvårtor kallas mosaikvårtor (och misstas ibland för förhårdnader). 

De orsakas av ett virus och är därför smittsamma – men vissa människor utvecklar inte en fotvårta även om de utsätts för viruset. Upp till 12 % av alla människor kommer uppleva en fotvårta och barn får dem lättare – troligen för att de använder omklädningsrum i skolan, gemensamma badbassänger, etc. En infektion uppstår även lättare när fötterna är våta.

Det är en välkänd myt att behandling för vårtor är smärtsamt och att vårtmedel är starkt. Det är en myt som lever kvar från förr då behandlingen inte var lika välutvecklad som idag. Scholl har utvecklat en frysbehandling som tar bort fotvårtor och vårtor utan smärta.

Vad är symptomen för vårtor och fotvårtor?

Fotvårtor är små, ojämna utväxter på sulan av foten och smärtar på specifika delar av sulan när du står eller går. Håll utkik för en hård yta med tjock hud runtom och små svarta prickar, som är små spruckna blodkärl. 

Det kan ofta kännas som att du har en sten i din sko och de kan göra ont när du klämmer dem. De kan göra särskilt ont om de uppstår på en punkt med mycket tryck som bollen på foten eller på hälen. Om dessa områden blir röda, varma, smärtsamma och ömma efter en behandling behöver du söka medicinsk vård då de kan ha blivit infekterade.

  • Vårtor är små utbuktningar på foten
  • Små svarta prickar brukar synas på huden
  • Det kan vara smärtsamt

 

Hur kan fotvårtor undvikas?

Håll dina fötter rena och torra och byt dina strumpor varje dag. Rör inte någon annans fotvårta eller dela handdukar, tvättlappar, skor eller strumpor med någon som har en. Klia inte eller peta på din fotvårta då detta kan göra så att den sprids till andra delar av din kropp. 

Till sist, undvik att gå runt barfota - speciellt i allmänna utrymmen! Använd flip-flops eller badskor gjorda av gummi i gemensamma duschar och omklädningsrum.

 

Behandling för vårtor och fotvårtor?

Oroa dig inte, det finns många olika sätt när det kommer till borttagning av fotvårtor. 
1. Vissa människor skyddar (blockerar) vårtan eller fotvårtan med silvertejp och lämnar den så men denna metod garanterar inte alltid resultat och rekommenderas inte av läkare.  
2. Det finns många kommersiellt tillgängliga behandlingar som innehåller salicylsyra i olika styrkor (10-60 %) och format (lösning, kräm, gel och plåster), alla tillgängliga hos apotek. 
3. För en mindre drastisk men en effektiv metod, en frysbehandling med Scholl Frysbehandling för vårtor och fotvårtor är ett snabbt och enkelt sätt att bli av med problemet. Denna behandling införlivar samma system som används av doktorer och fungerar genom att snabbt frysa ner fotvårtan och forma en blåsa efter appliceringen. Fotvårtan eller vårtan ramlar av naturligt inom 10-14 dagar och kroppen ersätter vårt-vävnaden med normal vävnad. 

Hur du behandlar vårtor och fotvårtor med Scholl Frysbehandling:

 

  • Sätt fast en applikator-knopp på det vita plastlocket, genom att stadigt trycka in den i den större öppningen på slutet.
  • Placera flaskan stående på ett skyddat bord eller ett annat fast underlag. Håll inte flaskan i närheten av ditt ansikte andra delar av din kropp eller dina kläder. Placera locket på flaskan som visats, så att applikator-knoppen sitter nära det klara plastskyddet på sidan av flaskan.
  • Håll flaskan upprätt och tryck ner locket ordentligt i fem sekunder. Håll inte i plastskyddet.
  • Ta bort locket från flaskan, så att applikator-knoppen fortfarande är fastsittande. Låt inte någon vätska komma i kontakt med din hud och låt inte flaskan komma nära dina ögon. Du MÅSTE vänta i 15 sekunder och hålla knoppen nedåt, innan du applicerar på fotvårtan eller vårtan. Detta låter vätskan samlas längst ner i knoppen och får den krävda frysta temperaturen som behövs för en effektiv behandling.
  • Se till att fotvårtan eller vårtan som blir behandlad är vänd uppåt. Håll knoppen på applikatorn pekande rakt ner, placera försiktigt toppen av knoppen på mitten av fotvårtan eller vårtan i minst 30 sekunder, men håll inte längre än i 40 sekunder. Badda inte. Släng knoppen på applikator efter en gångs användning.


Var noggrann, ta bort all död hud försiktigt och kasta det då det kan vara en källa för vidare infektion!