Det bästa sättet att välja skor

 


Det finns ingenting som är så irriterande som att upptäcka att skorna som kändes så bra i butiken gör alldeles för ont att ha på sig. Här kommer en praktisk guide som hjälper dig att välja de skor som passar bäst för just dig.


Strumpor
När du ska köpa skor är det viktigt att du provar dem tillsammans med den typ av strumpor som du tror att du kommer att använda när du har dem på dig. Du kan antingen ta på dig rätt strumpor innan du går till affären eller ta med dig ett par i handväskan. 

Längd
Skon ska vara cirka en centimeter längre än foten så att tårna har utrymme att röra sig och för att undvika skavsår. Mät fotens längd från hälen till spetsen av den längsta tån. Observera att det inte är säkert att det är stortån!


Skobredd
För att förhindra skavsår på grund av att skon gnids mot foten ska skon sitta tätt på foten vid den bredaste delen. Se till att skon inte trycker mot foten någonstans. Om du inte kan vicka på tårna är skon för trång.


Djup
Övermaterialet ska inte trycka ned mot ovansidan av foten, särskilt inte i tån. Den typen av tryck kan annars orsaka hudirritationer, nagelproblem och kramp i tårna. Skons djup är rätt om du har utrymme att böja på foten.


Hälarna
Det är viktigt att foten sitter ordentligt runt hälen, i synnerhet för sportskor. Om hälen är instabil kan foten glida omkring och då blir ditt steg obalanserat, vilket kan leda till smärta i hålfoten och hudirritationer.

Innersula
Det är viktigt att välja en innersula eller en sko med en anatomiskt formad innersula som stöder foten på rätt sätt. Skor med uttagbara sulor är mycket praktiska. Du kan ta ur innersulan och lägga i ortopediska skoinlägg i stället, eller så kan du ta ur sulan för att göra skon större senare på dagen.

Fodret

Skornas foder ska jämnt och fritt från rynkor, veck och utstickande sömmar. På så sätt undviker du irritation och skador på huden.


Överdel
Oavsett vilket material skons överdel består av ska du se till att det är flexibelt och inte hindrar fotens rörelser. Det är också viktigt att materialet andas så att foten inte blir för varm, vilket kan leda till dålig lukt.


Sulan
Materialet i sulan ska vara lätt, tåligt och ha bra grepp. Försök att välja skor som skyddar fötterna från stenar och andra saker på marken som kan skada dina fötter.


Knäppning
Välj helst skor med snörning, kardborreband eller spännen så att du kan justera passformen.


Storlek

Fötterna har växt helt färdigt vid 18 års ålder, men deras storlek och form kan förändras med åldern eller vid graviditet. Passform och form på de skor du använder kan också påverka fötterna. Du bör alltid välja bekväma skor där fötterna får lagom mycket plats.

Prova och prova igen
Prova alltid båda skorna! Hos de flesta människor är fötterna olika stora, så välj ett par skor som passar din största fot. Foten breddas när du lägger kroppsvikten på den, så ställ dig alltid upp när du provar skor. Det är bäst att prova skor på eftermiddagen eller kvällen när fötterna är lite större efter en dags belastning.

Ett gott råd
Sist men inte minst – var noga med att gå omkring med skorna i butiken – även de mjukaste material kanske inte känns bekväma på rätt sätt för dig när du rör på dig. Du bör ha på dig skorna i åtminstone 10–15 minuter, så behåll den sko du verkligen är intresserad av på den ena foten och passa på att prova andra skor på den andra foten, samtidigt som du går omkring i butiken så mycket som möjligt.