Avlastning för trötta benTrötta och tunga ben mot slutet av dagen kan bero på att du har suttit vid ditt skrivbord eller stått upp för länge. Här får du veta hur du kan undvika trötta ben.

Varför får man tunga, trötta ben?
Känslan av tunga, trötta ben som värker beror främst på cirkulationsproblem. Brist på rörelse och ökad kroppsvikt kan minska blodflödet till armar och ben. Därför kan ångvarigt stillasittande utan muskelaktivitet som hjälper till att pumpa fram blodet leda till minskad cirkulation i benen. Särskilt ofta drabbas fötter och vrister.

 

Vad händer i venerna?
Venernas uppgift är att transportera tillbaka blod till hjärtat. I venerna finns klaffar som hjälper blodet att färdas uppåt i kroppen och ser till att blodet inte flyter tillbaka nedåt. Om klaffarna inte fungerar som de ska kan benen bli svullna och kännas tunga.

 

Vad kan jag göra åt trötta ben?
Undvik allt som kan försämra blodflödet i venerna, till exempel att sitta ned för länge, bära alltför åtsittande kläder, bada mycket varmt eller använda varmvax. Promenader, simning och cykling är bra och rekommenderade aktiviteter som förbättrar blodcirkulationen. På natten kan det vara bra att sova med fotänden lätt upphöjd och att sträcka ut benen så ofta som möjligt.

 

Komforten framför allt
Skor med särskilda gelinlägg eller ortopediska skoinlägg hjälper till att minska trycket på fotens mest känsliga delar och ger bättre viktfördelning över fotsulan.