Trenden inga strumpor: Kan det leda till torr hud?

 


Många människor i världen går utan strumpor dagligen, oavsett om det beror på modet, klimatet eller något annat. Att använda skor utan strumpor kan dock leda till fotproblem.

1. Svettas inte:

Våra fötter har tusentals svettkörtlar och oavsett om det är varmt eller inte, svettas dina fötter väldigt mycket. Utan strumpor absorberar dina fötter den mesta svetten från dina fötter vilket inte bara leder till illaluktande skor, utan även kan orsaka skav och blåsor då varma, fuktiga fötter kan skapa friktion mellan olika delar av dina skor.

Svettiga fötter kan även flerdubbla svampen som lever på dina fötter. Svamp på fötterna älskar den mörka, fuktiga miljön i ett par svettiga skor. Det är den perfekta grogrunden för fotsvamp, en svamp som växer på dina fötter och orsakar fjällig, kliande, sprucken, torr hud, speciellt på området mellan tårna. Fotexperter ger rådet att använda ylle- eller silkesblandade strumpor för att hjälpa till att absorbera svett och förhindra fotproblem. Om du verkligen måste använda skor utan strumpor, ta av dem när du har möjlighet.

 

2. Gå in dina nya skor:

Att använda nya skor utan strumpor kan ofta orsaka skav eller blåsor så det är viktigt att gå in dem ordentligt innan du använder dem en hel dag utan strumpor. Gå runt med dem i huset först och i korta tidsperioder tills du känner att de har stretchats och anpassat sig till dina fötter. Prova alltid att välja skor som är gjorda på material som läder vilket enkelt töjer sig till formen av din fot utan att gnuggas eller skava.

 

3. Håll dina fötter rena:

Du löper större risk att utveckla fotproblem om du inte tvättar och torkar dina fötter varje dag för att förhindra uppbyggnad av svett och bakterier. Bada dina fötter med Scholl Velvet Smooth Fotbad som innehåller grön kaviar, marinserum och E-vitamin för att hålla huden återfuktad samt lugna och rengöra fötterna. Se även till att torka dina fötter ordentligt efteråt, speciellt mellan tårna för att förhindra fotproblem som fotsvamp.

 

4. Håll dig återfuktad:

Att använda sandaler och flip-flops med öppna hälar kan också orsaka problem för dina fötter. Fotexperter enas om att skor med öppna hälar inte ger tillräckligt stöd åt dina fötter som en stängd sko gör. Om du använder dessa ofta kan det leda till att den fettiga delen på dina hälar utvidgas i sidled vilket leder till ökat tryck vilket ger hård och torr hud. Om du använder sandaler dagligen kan hälen även bli uttorkad eftersom den ständigt utsätts för luft.

Undvik torr hud genom att se till att återfukta dina fötter med en närande fotkräm, som Scholl Velvet Smooth Dagkräm, efter att du badat för att ge dig mjuka och vackra fötter. Att regelbundet återfukta dina fötter kan även förhindra smärtsamma spruckna hälar vilket kan uppstå när torr hud inte behandlas regelbundet. Om dina fötter är riktigt torra, prova en dubbelt återfraktande behandling. Det gör du genom att applicera ett återfuktande serum innan din fotkräm för att verkligen tackla den torra huden på fötterna.

 

5. Variera dina skor:

Om du vill gå utan strumpor är det bäst att ha mer än ett par skor eller sandaler som du kan byta mellan varje dag. Skor behöver åtminstone 24 timmar för att torka för att stoppa spridningen av mögelsporer som kan orsaka fotsvamp. Att byta ut sandalerna en dag mot en stängd sko nästa dag kan hjälpa dig att förhindra torr hud på fötterna och spruckna hälar.