Ingen anledning att dölja dina hälar!

 

 

Spruckna hälar – eller hälsprickor som de ibland kallas – är ett vanligt fotproblem, men det ska inte betyda att du behöver stoppa undan dina favoritskor i skåpet. Om du döljer dina hälar på grund av spruckna hälar, är det här vad du behöver veta – och hur du får dem att se och kännas mjuka och smidiga igen. 

Spruckna hälar orsakas av att huden i området går sönder, ofta på grund av att det har blivit torrare, tjockare och har förlorat elasticitet. När huden förlorar sin smidighet kan vardagliga sysslor som att gå göra så att huden spricker och går sönder. Du kanske även känner smärta när du står och har vikt på fötterna. Men de goda nyheterna är att i de flesta fall kan detta enkelt behandlas hemma.

Vad orsakar spruckna hälar?

Det finns många orsaker till spruckna hälar. Vissa personer har naturligt torrare hud eller så saknar huden vid hälarna fuktighet som kan göra dina så att dina hälar lättare drabbas av sprickor. Sättet du går på och hur din vikt fördelas på dina hälar kan vara ännu en orsak. 

Några andra orsaker till spruckna hälar kan vara torr luft, dålig fotvård, dietbrister, åldrad hud, stående i långa perioder, användning av vissa skor, bärande av mycket extra vikt och dina egna gener kan vara en orsak till spruckna hälar. 

Som tur är kan de flesta fall av spruckna hälar enkelt behandlas hemma, så att du kan få dina fötter i toppskick igen. Att applicera Scholl Kräm för Spruckna Hälar Active Repair K+ är en bra behandling för spruckna hälar då det innehåller keratin som hjälper hudens naturliga förnyelseprocess och skapar en barriär som påskyndar återuppbyggnadsprocessen i sprucken hud. De flesta personer ser faktiskt en förbättring inom tre dagar. Scholl Kräm för Hård Hud är ett utmärkt sätt för att behålla resultatet och hålla dina hälar vackra. 

Andra saker som kan hjälpa dig att hantera spruckna hälar är att använda skor med bra stöd, dricka mycket vatten för att hålla din hud återfuktad, använda en speciell återfuktande kräm och undvika sträva tvålar och väldigt hett vatten, vilka kan ta bort naturliga oljor som återfuktar i din hud. Om vädret är varmt och du går runt barfota så fötterna exponeras (som med flip-flops och sandaler) kan fötterna torka ut mer, så se till att du skämmer bort dem med fotkräm i slutet av dagen.

Ät för dina fötter

Likväl som det du applicerar på din kropp, så kan det du stoppar i din kropp hjälpa till med att förhindra och motverka spruckna hälar också. Dieter som innehåller lite zink och viktiga omega-3 fettsyror kan leda till torr hud och förvärra spruckna hälar. För att öka ditt zinkintag, addera kyckling, krabba, kidneybönor, yoghurt och brunt ris till din diet och för att öka ditt intag av omega-3, prova fet fisk och linfröolja. 

Andra vitaminer och mineraler som kan hålla din hud smidig och frisk inkluderar E-vitamin (som finns i gröna grönsaker, fullkorn och nötter), kalcium (som finns i mjölkprodukter och mörka bladgrönsaker) och järn (som finns i rött kött, ägg, grönsaker och bönar).