Hur man bäst hanterar sprucken hud

 

 

Sprucken hud är ett problem som många människor stöter på och det finns många orsaker till varför det uppstår. Att hitta den bästa metoden för att behandla sprucken hud handlar oftast om att identifiera orsakerna och sedan behandla problemet på rätt sätt.

Identifiera sprucken hud

Sprucken hud är främst ett symptom av torr hud och uppstår när huden blir så hård och fjällig att små droppar bildas på grund av för lite fuktighet i huden, samt för lite elasticitet. Dessa små droppar växer sig större under belastning (sträckande och vridning som kan uppstå från tryck eller rörelser) och blir till sprickor som sträcker sig djupt in i hudlagret. Sprucken hud kan även orsakas av skärsår och skrubbsår i huden som inte har läkt ordentligt utan blir hårda istället för att läka och formar samma sprickor som kan uppstå vid torr hud.

 

Orsaker till sprucken hud

De första två stegen för att tackla din spruckna hud är att ta bort källan till det. Eftersom vi inte alltid kan förhindra saker som sår och repor, finns det andra handlingar man kan göra för att förebygga torr hud.

 

Väder

Sprucken hud och spruckna hälar associeras ofta med vintermånaderna. Det är för att det kalla torra vädret drar ur fuktigheten ur din hud, över hela din kropp, men även från dina fötter.

 

Bad

Långa varma bad kan skölja bort de naturliga oljorna i din hud. Dessa oljor är viktiga för att behålla fuktigheten och förhindra huden från att torkas ut och spricka. Det är bättre att duscha istället för att bada och att hålla dessa till endast några minuter. Du kan även undvika att torka fötterna hårt efteråt, då detta även leder till att naturliga oljor kan försvinna. Torka dina fötter med lätt tryck tills de är torra och applicera sedan en återfuktande kräm som Scholl Velvet Smooth Dagkräm.

 

Sträva tvålar

Precis som med varmt vatten, kan tvålar ta bort de viktiga oljorna från din hud. Det är lockande att tvätta dina fötter kraftigt och med sträva tvålar, speciellt när det gäller att ta bort din fotlukt (i dessa fall bör man istället använda specifika produkter). Sprucken hud kan förebyggas genom att du ser till att du tar hand om dina fötter och använder produkter som hjälper till med att behålla din huds naturliga skydd.

 

Behandla sprucken hud

Om du lider av sprucken hud, kan du hjälpa till att höja din kropps naturliga förnyelse och återbyggande process genom att använda en specifik återfuktande kräm som Scholl Kräm för Spruckna Hälar Active Repair K+. Applicera krämen två gånger om dagen på ren torr hud och du kommer se tydliga förbättringar inom tre dagar. Det är viktigt att påbörja behandlingen så snabbt som möjligt, då sprucken hud och spruckna hälar är problem som kan bli värre och väldigt smärtsamma med tiden. Scholl Kräm för Spruckna Hälar Active Repair K+ bör inte användas om sprickorna i hälen blöder, är inflammerade eller infekterade och man bör då istället rådgöra med sjukvårdspersonal. Om irritation uppstår under användning av denna produkt, sluta använd den och rådgör även då med sjukvårdspersonal. För att förhindra sprucken hud på dina fötter rekommenderas att dagligen använda en återfuktande kräm och ta bort hård hud.

Lid inte i onödan, lyd våra råd om hur du kan förhindra och behandla sprucken hud och håll fina fötter friska.