Kan man få ont i hälen av skor?

Alla älskar vi att visa upp våra nya skor. Ett par nya träningsskor kan ge en extra stuns till morgonlöpet och inget ju går upp emot ett par extra centimetrar av självförtroende man får med på köpet när man investerar i ett par nya högklackade skor. Hur snygga dina nya skor är, är dock inte allt, komforten är minst lika viktig!

Om skorna inte passar dig perfekt eller ger din fotsula tillräckligt med support kan de ge dig hälsmärtor. Detta kan ha en negativ effekt på ditt vardagsliv, minska ditt sug för träning eller hålla dig borta från dansgolvet. Vill du veta hur olika typer av skor kan orsaka hälsmärtor och hur du kan undvika detta, fortsätt läsa här.

Promenad och löparskor

När det handlar om sportskor är olika typer av skor designade för att passa olika typer av idrottsaktiviteter. De kan också variera beroende på vilken nivå samt typ av terräng och underlag du tränar på.

Bra promenad och löparskor ska ha ge dig extra support och minimera trycket mot muskeln under hälen och ge vaddering vilket kan hjälpa till att motverka hälsmärta eller ’plantar fasciitis’.1 De bästa sportskor som adresserar detta problem är de som supportar, rätar upp och sprider ut trycket från nedtrampen jämt över foten. Detta gör att man minimerar trycket mot en viss punkt så som till exempel hälen.2 Kom ihåg att när det kommer till sportskor så finns det många olika varianter att välja mellan; en bra specialistbutik ska ha goda kunskaper och kunna guida dig fram till de bästa skorna för just dig och dina behov.

För extra support när du tränar, prova Scholl GelActiv Sport; speciellt designade inläggssulor som hjälper till att absorbera stötar och reducera trycket mot leder. Detta gör att du orkar träna längre och njuta av en hälsosam livsstil utan hälsmärtor.

Högklackat

Det är officiellt, högklackat är här för att stanna! Tyvärr spenderar de allra flesta högklackade skor för mycket tid undangömda i garderoben istället för på fötterna.

Även fast de ofta är ett stolt inslag på skohyllan, är det många som blir o-sugna på tanken av trötta och ömmande fötter. Det är därför jätteviktigt att de passar perfekt på din fot. Kom ihåg att prova både höger och vänster sko när du är i affären. De allra flesta har en fot som är lite större än den andra och det är viktigt att ha tillräckligt med utrymme så att du kan röra fritt på tårna när du går.

Med de nya Scholl GelActiv Insole for Her, kanske du tar fram dina favorit högklackade skor snabbare än du tror. Dessa diskreta inläggssulor är speciellt designade att ge dina högklackade en skön sneaker känsla så att du ska kunna bära dem längre utan att dina fötter ska börja ömma.

Stabila och stadiga arbetsskor

Från Poliser till byggarbetare, många av oss spenderar stora delar av våra arbetsdagar på fötterna. För vissa, särskilt de som jobbar utomhus, innebär detta att man använder stadiga och stabila skor, ibland med stålhättor. Robusta arbetsskor resulterar ofta i trötta och ömma fötter i slutet av arbetsdagen. Även om syftet med sådana skor är att de ska vara hårda och stabila på utsidan, är det viktigt att de är mjuka och vadderade på insidan. Det är av yttersta vikt att de agerar stöt absorberande varje gång dina fötter får kontakt med marken. Om du arbetar ståendes hela dagen kan Scholl GelActiv Insoles for Work vara till bra hjälp. GelActiv teknologin lindrar stötarna mot fötterna vid mark kontakt och ger lång support vilket tillåter dig att jobba med komfortabla fötter hela dagen. Likväl som med promenad och löparskor är det viktigt at dina arbetsskor har bra stöd för häl och hålfot för att minimera risken för inflammerande och ömmande hälar.5

Jobbar, dansar eller springer, även de slitstarkaste av skor kommer med tiden att slitas ned och ge mindre support för din häl. Vissa professionella atleter byter skor var femte till sjätte månad.6 Ett tips är att alternera skor, på så sätt slits inte dina favoriter ut lika snabbt. Kom ihåg att det är viktigt att du hittar skor som passar dig och din fot, det är därför alltid en bra idé att prova både vänster och höger sko när du ska köpa nya. Inläggssulor kan vara ett bra sätt att ge extra stöd och vaddering mellan fot och mark vilket ger extra komfort åt dina fötter.

1 http://www.nhs.uk/Conditions/heel-pain/Pages/Causes.aspx

2 http://www.livestrong.com/article/278609-the-best-running-shoes-for-heel-pain/

3 http://www.foot.com/site/professional/foot-facts

4 http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=22534

5 http://sectionhiker.com/plantar_fasciitis_hiker/

6 http://greatist.com/fitness/how-often-should-i-replace-my-running-shoes