Tips för att undvika infekterad nagelsvamp

 

Tips för att undvika infekterad nagelsvamp

En svampinfektion på nageln påverkar keratinet som bygger upp nageln. Det orsakas av uppbyggande av svamp som vanligtvis bor på foten och symptomen kan variera från kosmetiska till smärtframkallande, beroende på vilken grad av infektion det är. Om det upptäcks sent, kan svampinfektion på nagel bli bestående, i vissa fall kan det ta ett år eller mer för att helt få bort det med olika behandlingar [1] eller så kan det leda till att man tappar nageln. Så, det bästa är att undvika att få svampinfektion på nageln, vilket oftast innebär att sköta om sin hygien. 

 

Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp är en belastning på naglarna på fötterna som kan leda till symptom som tjocka naglar samt missfärgningar (nageln kan bli vit, svart eller gul). Denna missfärgning kan oftast vara det första synliga tecknet och ignoreras alltför ofta.

Nagelsvamp är oftast smärtfri till en början och i de flesta fall blir det inte mer komplikationer än så. Men om infektionen inte behandlas kan det leda till smärta och obehag eller även att nageln lossnar. Nagelsvamp kan drabba en del eller hela nageln, inklusive nagelplattan, nagelbädden och roten av nageln. I vissa fall när smärta förekommer kan det vara svårt att använda skor eller att ens gå. I ett senare stadie kan nageln bli skör och delar av nageln kan gå av eller separera totalt.

 

Vara medveten om orsaken

Att känna till vad som orsakar nagelsvamp kan hjälpa dig att undvika att drabbas av infektioner i framtiden. I själva verket leder uppbyggandet av dermatofyter på dina fötter (som normalt sett finns runt huden mellan tårna) till svampinfektion på nageln. Det är därför viktigt att veta vad som orsakar att svampen bygger upp en infektion. Riskfaktorer inkluderar:

  • Fuktiga miljöer som simbassänger och offentliga toaletter.
  • Förstörd hud eller naglar, så som trasig hud
  • Dålig hälsa eller speciella hälsotillstånd som diabetes
  • Användning av skor som gör att dina fötter blir varma och svettiga
  • Användning av samma strumpor och skor flera dagar i följd
  • Dålig fothygien samt om man undviker att tvätta fötter, strumpor, eller innersulor.

 

Att ta hand om sina fötter är det bästa sättet att undvika nagelsvamp. Men det kan finnas andra problem som uppstår (som ett sår på din fot) och som potentiellt kan leda till infektioner på tånageln.

 

Undvika nagelsvamp

Att undvika nagelsvamp kan vara enkelt, kom bara ihåg dessa tips:

  • Håll utkik efter tidiga tecken som små missfärgningar på nageln, som potentiellt kan vara början på svamp.
  • Håll dina fötter svala och torra, och använd skor och strumpor som låter dina fötter andas
  • Använd rena bomullsstrumpor dagligen

 

1. http://www.nhs.uk/Conditions/Fungal-nail-infection/Pages/Treatment.aspx