Tidiga tecken på nagelsvamp

 

Nagelsvamp är en ihärdig krämpa om man inte behandlar den. Men om du är uppmärksam på tidiga tecken och orsaker kan du vara bättre förberedd på att få bort infektionen. Även om inte varje tecken betyder att du med säkerhet har nagelsvamp, är det bra att veta om symptomen och även tipsen på hur du får bort dem med behandling - som börjar med Scholl. Rätt behandling i ett tidigt stadie kan vara skillnaden mellan en snabb lösning och en infektion som kan vara i flera år.

Nagelsvamp: tidiga tecken

Nagelsvamp är ofta smärtfritt till en början. Det finns dock flera tecken att hålla utkik efter. Dessa kan inkludera:

  • Det vanligaste tecknet på nagelsvamp är förtjockning, samt missfärgning. Nageln kan bli gul, vit eller svart.
  • Gula ränder i nagelbädden (längst ner) och på undersidan av nageln (se dina avklippta naglar).
  • En synlig uppbyggnad av hud och fragment under nageln.
  • Nageln går lättare av då den blir mer och mer spröd.
  • Över tid kan förtjockningen leda till en delning från huden under nageln.
  • Om infektionen inte behandlas, kan komplikationer som smärta och obehag uppstå och behandling kan hålla på en lång period.

 

Men varför uppstår de?

Ett sår eller spricka i huden kan göra det lätt för svamp att ta sig in i nageln och sätta sig. En infektion i tånageln orsakas ofta av nagelsvamp runt om tårna vilket även kan leda till fotsvamp. Svampen som orsakar detta trivs i varma, fuktiga miljöer, så en infektion uppstår troligare efter användning av träningsskor under en lång period eller om du ofta har varma, svettiga och oventilerade fötter. Simbassänger, offentlig bastu och liknande varma områden kan också vara en smittokälla till svamp. Ungefär en tredjedel av personer med fotsvamp utvecklar även nagelsvamp*. Speciellt äldre, eller människor som lider av diabetes eller fotsvamp, har en större risk att få nagelsvamp. Fotsvamp drabbar ofta huden mellan tårna och gör den röd, fjällig och kliande.

 

Handla snabbt!

Att använda enkla metoder på egen hand kan ibland vara effektivt. Till exempel, att inte använda skor som gör dina fötter för varma, att hålla dina naglar korta och behålla en hög nivå av fothygien kan hjälpa till att förhindra nagelsvamp. Detta kanske är snabbt nog, men att reagera snabbt på de olika tecken och få dem undersökta, eller behandlade, är viktigt. Om du upptäcker ihärdiga tecken på nagelsvamp, är det bäst att få dem undersökta av en expert. Han eller hon kommer kunna hänvisa dig till den bästa behandlingen för dig.

 

Vad man ska göra

Scholls lösningar för nagelsvamp kan hjälpa dig att ta hand om symptomen och huvudorsaken av nagelsvampen. Du kan hitta mer information om nagelsvamp och dess behandlingar här.

  • Efter behandling, försök hålla dina fötter torra. Du kan göra detta genom att använda olika typer av skor och använda strumpor och skor som låter din hud andas.
  • Det är viktigt att behålla en rutin för fotvård. Hygien är väldigt viktigt, så duscha ofta och håll dina naglar korta. Att se efter din allmänna hälsa kan också hjälpa till att hålla infektioner borta.
  • Dela inte några verktyg för manikyr eller pedikyr, som filar och nagelsaxar.
  • Till sist, fundera på att byta ut skor helt och hållet, genom att slänga gamla skor och använda temporära lösningar medan du gör klart behandlingen.

 

Om du har nagelsvamp och symptomen blir värre, trots behandling, är det bra att söka professionell medicinisk hjälp. Om dina tår börjar göra ont, blir röda eller gyttjiga är det bäst att kontakta en doktor på en gång.