Nagelsvamp - Symptom & behandling

 

Nagelsvamp är väldigt vanligt. Även om det inte vanligitvis är smärtsamt så kan en infektion av nagelsvamp göra naglarna gula eller bruna med vita utbultningar på nagelns yta och nageln blir hård och smulig. Om det lämnas obehandlat så kan nageln ramla av från tån eller fingret, vilket kan göra ont. Goda nyheter är att det är enkelt att behandla. Läs Scholl’s guide om nagelsvamp som inkluderar orsaker, symptom, behandling och hur du förebygger.

Anledning till nagelsvamp

Infektion av nagelsvamp kan orsakas av olika typer av svamp, till exempel candida – svampen som orsakar en ring, men orsakas oftas av samma typ av svamp som orsakar fotsvamp, och kallas dermatofyt svamp. Svampen sprider sig från person till person genom direktkontakt och bärs genom strumpor, skor, mattor och golv.

Symptom på nagelsvamp
Det finns några uppenbara tecken på en nagelsvampinfektion att hålla koll på. Du kan upptäcka:

  • Dina naglar börjar se matta ut och förlorar sin naturliga glans.
  • Det finns en missfärgning runt kanten av nageln.
  • Vita eller gulaktiga fläckar i mitten av nageln.
  • En förtjockning av nageln eller att den blir sprödare.
  • Nageln söndersmulas och klyvs eller till och med separeras från huden.
  • Obehag vid användning av skor, vid gående eller stående en lång stund.

 

Det är viktigt att du agerar snabbt om du upptäcker något av dessa symptom då en infektion blir svårare att behandla med tiden. I svåra fall: upp till flera år. 

 

Behandling av nagelsvamp

Behandling är inte alltid behövligt vid mildare fall av nagelsvamp. Men om symptomen kvarstår och blir värre, så rekommenderas det att använda svampdödande medel.

Scholl nagelsvamp behandling innehåller hygieniska filar som används för att få bort översta lagret utav nageln och ger åtkomst till nagelstrukturen. Detta visar vart svampen befinner sig och gör att du kan tillsätta den avancerade formeln. Formeln tränger sig sedan ner i nageln för att skapa en ogästvänlig miljö för svampen, för att förhindra den från att spridas eller förvärras.

Detta ska göras ofta till en början, fila nageln en gång i veckan och applicera vätskan en gång per dag under de första veckorna. Sen fortsätt att applicera vätskan en gång i veckan upp till nio månader. Filarna kan användas en gång och ska slängas efter användning för att undvika att återsmittas av svampen.

Förebygg nagelsvamp

Att förebygga nagelsvamp kan vara svårt, men det är visa saker du kan göra för att minska risken. Först, undvik att gå barfota i fuktiga områden. Använd skydd på fötterna så som flip-flops i miljöer där infektioner enkelt kan smittas – exempelvis gemensamma duschar och simbassänger. 

  • Undvik fuktiga miljöer, exempelvis blöta eller svettiga skor
  • Offentliga simbassänger och duschar – använd badskor

Det är rekommenderat att göra någonting åt en skadad nagel, eftersom det kan ge en möjlighet för svampen att gå in under nageln och äta på keratinet i din nagel. Om du har gamla skor kan det vara en bra idé att byta ut dem eftersom det kan ha sporer av nagelsvamp

Om du upptäcker något symptom på fotsvamp, behandla så fort som möjligt. Svamp sprider sig snabbt till dina naglar och skapar en nagelsvampsinfektion.

 

Lär dig mer om behandlingar för svampinfektioner i naglar och hur du kan minska risken för att få det igen. Denna typ av infektion kan påverka nageln själv och/eller bädden under nageln. Svampen kommer in via sprickor i huden eller hål mellan nageln och nagelbädden och kan göra din nagel vit, svart, gul eller grön. En av de vanligaste orsakerna till en nagelinfektion är att svampen sprider sig från fotsvamp.

Upptäck

En svampinfektion på nageln påverkar keratinet som bygger upp nageln. Det orsakas av uppbyggande av svamp som vanligtvis bor på foten och symptomen kan variera från kosmetiska till smärtframkallande, beroende på vilken grad av infektion det är.

Upptäck

Nagelsvamp är en ihärdig krämpa om man inte behandlar, men om du är uppmärksam på tidiga tecken och orsaker kan du vara bättre förberedd på att få bort infektionen. Även om varje tecken inte betyder att du med säkerhet har nagelsvamp, är det bra att känna till symptomen och även tipsen på hur du får bort dem med behandling vilket börjar med Scholl. Rätt behandling i ett tidigt stadie kan vara skillnaden mellan en snabb lösning och en infektion som kan vara i flera år.

Upptäck