Typer av liktornar och orsaker till liktornar

 

Låt oss titta på huvudorsakerna till att liktornar uppstår på dina fötter och hur vanliga vanor kan leda till att du får dem.

Allra först, det är viktigt att ta reda på vilka typer av liktornar du har och de mest effektiva sätten att behandla dem.

 

Det finns fem huvudtyper, alla orsakar av tryck eller friktion över beniga områden. De kan vara extra smärtsamma om liktornen trycker på en nerv.

 

 • Hårda liktornar
  Dessa är de vanligaste och kan se ut som små, koncentrerade områden av hård hud till storleken av en liten ärta. De omgivs ofta av ett område av förtjockad hud eller förhårdnader och kan vara symptom på att fötter eller tår inte fungerar som de ska och illasittande skor.
 • Mjuka liktornar
  Dessa utvecklas på ett liknande sätt. De är vitaktiga och gummiliknande till formen och finns mellan tår, när huden är fuktig från svett eller från bristfällig torkning. De har fortfarande en hård yta och kan därmed göra väldigt ont. De ses ofta på som ”kyssande liktornar” vilket betyder att de är ett par på motsatt tå som gnids mot varandra så det gör ont. Den största boven som orsakar denna typ av liktorn är en sko som trycket ihop dina tår.
 • Utsädes liktornar
  Dessa är små smärtfria liktornar som brukar uppstå antingen ensamma eller i en klunga längst ner på foten och kan ibland se ut som gropar i huden. De är ett resultat av brist på fukt.
 • Kärl-liktornar
  Kärl-liktornar är de som har blivit så stora med tiden att de har blandats med kapillärblodkärl inuti huden. De kan vara väldigt smärtsamma och kan blöda om de går sönder.
 • Fibrösa liktornar
  Detta är den allvarligste typen av liktorn. De är ett resultat av liktornar som inte har behandlats. De blir insnärjda i kollagenfibrerna inuti huden och är därför djupt inne i vävnaden. De kan vara väldigt smärtsamma och kräver professionell behandling.

 

Hur förhindrar jag dem?

Med tanke på att det kan kännas som gå på en vass sten när du går på en liktorn, undviks helst upplevelsen om det går. Att ha en bra fothygien och bra sittande kläder, ordentligt stöd för fötterna är de bästa sätten att hålla liktornar på avstånd.

 

Hur behandlar jag dem?

 

  • Lätta på trycket mellan tårna med en skum-kil
  • Plåster för liktorn kan vara användbart för vissa människor men måste hanteras varsamt. De innehåller vätskor som kan skada frisk hud, så se till så att de används korrekt.
  • Om du inte lyckas behandla liktornen själv, så kan en fotvårdsspecialist raka av den – ibland på ett försök, ibland i omgångar med en skalpell.

Kom ihåg, när du väl har fått bort liktornen, kan de återkomma om du inte vet orsaken till dem.