Hur man undviker liktornar


Liktornar är en åkomma som kan uppstå på grund av förlängt, hårt tryck på huden. Det finns många orsaker till att de kan uppstå, som för tajta skor eller om dina fötter är väldigt beniga, men den underliggande orsaken är ofta på grund av dålig dämpning. 

En liktorn utvecklas när huden är pressad på ett koncentrerat område under en länge period. Med en liktorn kan huden och vävnaden bli hård hela vägen ner till benet, till skillnad från en förhårdnad, vilken endast drabbar de yttersta lagren av huden. Eftersom en liktorn sträcker sig hela vägen ner, kan det göra extra ont, och varje gång tryck placeras på foten, så överförs det till de känsliga nerv-laddade områdena djupt ner i vävnaden.

Så, hur kan de undvikas?

Det första steget för att undvika liktornar, som med alla åkommor som gäller foten, är att behålla en bra fothygien. Genom att ta god hand om dina fötter kan du förhindra problem som liktornar, förhårdnader, svampinfektioner och hård hud. Här är några steg som du kan ta för att specifikt undvika liktornar:

  • Se till så att dina skor passar ordentligt. Detta är den vanligaste orsaken till liktornar. Skor som antingen är för tajta för din fötter eller skor som är rätt storlek men med dålig dämpning. En sko är bekväm på alla sätt, men om den lägger för mycket tryck på endast en del av foten, kan en liktorn utvecklas med tiden.
  • Se till att du är helt torr innan du sätter på dig skor. Att ha våt eller även lätt fuktig hud ökar friktionen. Detta betyder att all lätt gnidning som sker inuti skorna kommer bli mycket förstärkta och hålla trycket på ett ställe. Genom att se till att din hud är helt torr, kan du minska friktionen och även trycket.
  • Stå inte ut med fotsmärta. Om du lider av smärta i någon del av foten som inte blir bättre med tiden, eller om det blir värre, se till att göra något åt det. Även om det inte känns som mycket just då, kan det utvecklas till något mer seriöst, som en liktorn. Varför inte checka av symptomen ovan om du är osäker?

 

Varför kommer de tillbaka?

Många människor tror att behandlingar av liktorn bara delvis lyckas eftersom deras liktornar ofta återkommer – ibland inom några månader. Detta är ofta en missuppfattning som har att göra med att de som drabbas fortsätter att använda typen av skor som orsakar problemet. Det kan också handla om att de har andra fotproblem – Hallux Valgus, till exempel – som gör att tårna är mer känsliga för gnidning och tryck som kan orsaka liktornar.

 

Hur man hittar och behandlar en liktorn

Om du misstänker att du lider av en liktorn, kan det vara svårt att veta hur man ska känna igen åkomman. De misstas ofta för förhårdnader, men dessa är oftast mycket större. En liktorn är en liten cirkel av hård, platt gul hud, och kan göra väldigt ont. De uppstår ofta på sulan av foten, eller på toppen eller sidorna av tårna. 

För att behandla en liktorn, erbjuder Scholl en allt-i-ett produkt: Scholl 2i1 Express Liktornsbehandling. Allt du behöver göra är att applicera den mjukgörande vätskan dagligen, som bryter ner den hårda huden av liktornen. Tillsammans med detta, använder du skrapan för att skrubba de översta lagren av liktornen var tredje dag – som förminskar tjockheten, och snabbt lättar på både trycket och smärtan. Du kommer att märka synliga resultat inom endast fem dagar.