Liktorn - Fakta och enkel behandling


Liktornar är din huds försvarsmekanism när den försöker skydda sig mot friktion och gnidning, men tyvärr kan liktornar även vara ömma och fula. Dessa tjocka, hårda områden av hud kan göra det smärtsamt att gå och dyker oftast upp på trampdynan, på tårna, på utsidan av lilltån (där skor gnider emot), och mellan lilltån och tån bredvid. 

Oroa dig dock inte! Att ta bort liktorn är oftast enkelt då det finns många huskurer för hemmabruk tillgängliga.

Olika typer av liktornar

Det finns olika typer av liktornar – en hård liktorn, som är liten och tjock, med hård hud och en liten knopp av hud i mitten; en mjuk liktorn, som har en tunnare yta, ser vit och gummiliknande eller röd och späd ut, och oftast utvecklas mellan tårna, och utsädes liktornar, en smärtsam klunga av små liktornar som oftast finns på trampdynan eller hälarna.

Varför liktornar uppstår

Liktornar orsaks av hur en person går, skor som inte passar ordentligt, eller av en viss typ av sko (som höga klackar eller skor som är för trånga), som tvingar mer tryck på en viss del av foten. 

De uppstår oftare på människor med beniga fötter, då de inte har så mycket naturligt skydd, och är vanliga bland människor som använder skor utan strumpor (som skapar friktion på fötterna), eller kan utvecklas som ett symptom av något annat fotproblem, som Hallux Valgus eller hammartå. 

Det finns steg du kan ta för att skydda dina fötter från liktornar, som att torka dem noggrant efter att du tvättat dem och applicera en kräm som är utvecklad för fötterna. Om du regelbundet använder en produkt för att ta bort hård hud kommer det skydda dig från liktornar, så gör också användning av bekväma skor som passar ordentligt och minska ner gångerna du använder högklackat.

Ta bort liktorn

Det finns många hemmalösningar när det kommer till att ta bort liktorn, och de faller inom två kategorier – medicinska produkter som tar bort den tjocka, döda huden, och produkter som underlättar smärtan genom att minska på trycket på liktornen. 

Båda har sina fördelar och passar ofta för en viss typ av liktorn än alla. 

Scholl 2I1 Express Liktornsbehandling är ett snabbverkande och bra sätt att hantera dem då den mekaniskt tar bort det yttersta lagret av liktornen och mjukar upp vad som finns kvar under. 

Det finns många gips-baserade behandlingar tillgängliga, som erbjuder både riktad behandling och smärtlindring, då de lättar på trycket. Gelplåster är genomskinliga och ger direkt smärtlindring. Dessa passar endast för hårda liktornar, eftersom den yttersta skölden skyddar från friktion och gnidning, 

Skumkuddar botar inte nödvändigtvis problemet men de förhindrar tryck som kommer från skor, medan liktornsplåster och medicinska liktornsplåster använder salicylsyra (som mjukar upp det yttersta lagret av död hud så det är lättare att avlägsna) för att bryta ner liktornen, samtidigt som det ger stöd för direkt underlättnad av tryck och skyddar den friska huden runtom liktornarna.