Varför du behöver bra fotstöd

 

Om dina fötter gör ont, kan det vara något som är fel – och dina symptom kanske inte bara känns i fötterna. Att använda rätt skor och försäkra dig om att dina fötter har rätt stöd kan helt och hållet förändra hur dina fötter känns! 

Allt börjar med fötterna – de är ditt stöd, din transport, din egen grund. De håller din vikt, balanserar dig, driver dig framåt absorberar stötar. Så, deras stabilitet och överhuvudtaget mekaniska förmåga är riktigt viktig – och inget att ignorera.

Värdesätt dina fötter

De har alltid funnits där, längst ner på våra ben och för just den anledningen, tenderar vi att ta dem för givet. Om du bara tänker på hur de är konstruerade är det lättare att uppskatta att de behöver behandlas med omsorg. Varje fot innehåller 26 ben, 33 leder och mer än hundra muskler, senor och ligament*. 

Här kommer mer fakta: en vanlig person kommer gå 150 000 mil under sin livstid; det är samma som att gå runt jorden fem gånger*. Sen, för varje mil du går, bär fotvalvet mellan 90 000 och 140 000 kg tryck*. 90 procent av oss upplever någon typ av fotproblem, varav 20 procent lider av kroniska långsiktig fotsmärta*. 

En stor del av hur du balanserar och går leder ner till ditt fotvalv. De olika formerna på valvet betyder att du kanske behöver mer stöd för fötterna.

 

Se till att din sko passar

Vi vill alla se trendiga ut och följa modet. Och vi vill alla ha smärtfria fötter. Men ibland är det svårt att balansera detta. Om din sko inte har ett ordentligt skydd kan den kasta din kropp ur balans vilket kan leda till dålig hållning, smärta eller svårt att balansera. Så kom ihåg dessa tips när du köper skor:

  • Se till att det finns rum vid tån och hälen.
  • Undvik slip-ons och välj istället justerbara fastare skor.
  • Om du ska använda klackar, se till att de är kortare än 4 cm i höjd.
  • Välj skor med borttagbara innersulor så att du kan lägga in dina egna inlägg eller ortoser.
  • Försök hitta skor som håller fast hälen ordentligt.

 

Extra stöd

Innersulor hjälper till att ge mer dämpning och stöd och de ökar stabiliteten av instabila skor. Detta kan även leda till lindrande av problem i ryggen och i höfterna. Dämpande i hälarna kan användas för att minska onödiga knärörelser och absorbera stötar mer effektivt. 

Den viktigaste saken för att hitta rätt lösning för dig – när du hittar rätt produkt kommer du veta det! En enkel justering hos dina skor kan vara revolutionerande för hur dina fötter känns efter en lång dag stående eller gående i timmar. Titta på Sholls breda sortiment av innersulor. 


*https://en.wikipedia.org/wiki/Foot 
*http://www.scpod.org/foot-health/feet-for-life-month-2015/ 
*http://thepodiatrycenter.com/staff/119-the-importance-of-proper-foot-support.html 
*http://www.scpod.org/foot-health/feet-for-life-month-2015/