Ta hand om hård hud så att dina fötter blir vackra


Livet gör avtryck på våra fötter och vi ger dem inte alltid så mycket vård och uppmärksamhet som de förtjänar. Fötter har sina egna försvarsmekanismer men de är inte alltid de mest effektiva.

Ta till exempel förhårdnader - din kropp utvecklar tjock och hård hud som en slags rustning för att skydda mot upprepad gnidning och friktion. Om den inte blev tjock skulle huden brytas ner och blöda. Men även förhårdnader i sig själva kan orsaka smärta och obehag.

Även om förhårdnader är väldigt vanliga, är de goda nyheterna att det är lätt att ta bort hård hud med hjälp av behandlingar hemma.

Under tryck

Förhårdnader utvecklas på delar av kroppen som regelbundet utsätts för mycket tryck och friktion. Huden byggs upp så att de områdena blir hårdare än andra ställen.

Om huden blir för tjock kan förhårdnaderna börja göra ont när de belastas, vilket kan göra det smärtsamt att gå. De kan utvecklas vart som helst men hälen, fotdynan, utsidan av de minsta och största tårna samt toppen av tårna är ofta mer utsatta. Förhårdnader tenderar även att bli gula till färgen medan torr hud på fötterna oftast är vita eller röda om de är irriterade och kliar. 

Du kan lättare utveckla förhårdnader om du går omkring barfota, använder skor som inte passar ordentligt eller använder skor som är öppna baktill.

 

Skapa en rutin

För att förhindra att förhårdnader blir värre är det viktigt att behandla dem, ta bort hård hud och att skapa en rutin för fotvård för att hålla dem i skick i framtiden. Det första steget är att ta bort döda hudceller i förhårdnaderna så att trycket minskar.

Scholl Velvet Smooth Elektronisk Fotfil med Diamantkristaller är ett perfekt verktyg för borttagning av hård hud när man ska ta hand om förhårdnader, då den försiktigt tar bort den döda, torra huden snabbt och enkelt, samtidigt som du använder mindre kraft än vid en manuell fotfil. Säkerhetsstoppet betyder att borttagningen av förhårdnader är säker. Rullhuvudena har flera olika kornstorlekar tillgängliga, vilket gör att även tjocka och hårda förhårdnader är lätta att hantera. När du väl har tagit bort förhårdnaden, fortsätt att ta bort hård hud för att hålla dem borta och titta regelbundet efter nya förhårdnader så att du kan behandla dem innan de blir för smärtsamma.

Att återfukta din hud med rätt produkt efter att du tar bort hård hud kan även hjälpa till med att mjuka upp och hålla förhårdnader borta. Använd exempelvis Scholl Velvet Smooth Dagkräm. Vänta inte på att problemen utvecklar sig innan du börjar ge dina fötter uppmärksamhet!