Inåtväxande tånaglar

Inåtväxande tånaglar

Har du frågor om inåtväxande tånaglar?  Du kanske kan hitta svaren här. Läs vidare för att lära dig mer om inåtväxande tånaglar, orsaker och behandling.

Vad är inåtväxande tånaglar?

Inåtväxande tånaglar brukar oftast påverka stortårna och börjar oftast med ett intensivt tryck mellan nagelkanten och huden, det orsakar obehag och rodnad. 

Om den lämnas obehandlad eller om den klipps fel kan nageln växa inåt, sticka igenom huden och växa in i köttet vilket orsakar skarp smärta, svullnad och rodnad. I vissa fall kan området blöda och visa tecken på inflamationer som  var eller hudavfall och färgförändringar på området runtomkring. Om nageln har trängt genom huden, kontakta din närmsta läkare för råd och hjälp.  

Vad är orsakerna och tips för att förhindra uppkomst av inåtvxande tånaglar?

Det finns ett flertal anledningar till varför just du kan få inåtväxande tånaglar. Vissa kan förhindras med bra och korrekt fotvård, medan andra kan vara svårare att hindra.

 1. Skor med bra passform

Stramt sittande skor eller höga klackar gör att tårna trycks ihop och lägger ett tryck på nagel som gör att den kan börja växa inåt mot tans mit

Förebyggande: Välj gärna lite lösare skor, med lite mer luft mellan tårna, eller byt skor dagligen. Försök bära en lägre klack på din sko och forsook använda klackar med så öppen tå som möjligt..

 1. Klippa dina tånaglar

Om du klipper dina tånaglar på fel sätt kan det bli att kanten av din nagel börjar skära in i huden.

Förebyggande: Naglar ska klippas rakt av och inte rundas med en sax eller nagelfil. Var noga med att inte klippa dina naglar för korta eftersom detta kan få huden att vikas över din nagel.

 1. Nagelsvampsinfektioner

Infektioner som nagelsvamp kan orsaka förtjockning eller utvidgning av tånageln. Detta kan också leda till att nageln växer inåt och detta kan oftast vara obehagligt och smärtsamt.

Förebyggande: Behandla nagelsvamp så snart som möjligt med Scholl Nagelsvamps Behandling.

 1. Svettiga fötter

Om du har svettiga fötter under längre perioder kommer huden runt din tånagel att bli mjukare, det gör det lättare för nageln att växa genom och in i huden.

Förebyggande: Håll fötterna så rena och torra som möjligt, eller använd en fotdeodorant som Scholl Fresh Step Anti-Perspirant Foot Spray.

 1. Skada

När du skadat dig genom att till exempel tappa någonting på din tå, så kan även detta orsaka inåtväxande tånaglar.

Förebyggande: Om du arbetar I en miljö där tårna ofta är i fara, som till exempel byggarbetare, använd gärna sko med stålhätta eller förstärkning vid tårna.

 1. Ärftlighet

Inåtväxande tånaglar kan vara ärftligt och följa med manga generationer I familjen. Om någon av dina föräldrar lider av inåtväxande tånaglar är det store risk att du senare drabbas också – se till att uppsöka läkare om så är fallet.

Vad är de vanligaste symptomen vid inåtväxande nagel?

Några av huvudsymptomen är:

 • Intensiv smärta om det blir något tryck mot tån, till exempel om någon trampar dig på tårna eller om du använder skor som sitter för tight
 • Inflammerad hud i ändarna av nageln
 • Blåsor & vätska i området kring tånageln
 • Torr och tjock hud runt den drabbade tån
 • Blödning
 • Vitt eller gult var som bildas i det drabbade området

Om du upptäcker att din inåtväxande tånagel är inflamerad, blöder eller varigt kan det bero på att den är infekterad. Se till att boka tid med läkare eller fotvårdsspecialist.

Inåtväxande Tånagel Behandling

En inåtväxande tånagel kan behandlas och förebyggas från att bli värre. Scholl Ingrowing Toenail Complete Clip & Spray Kit är ett unikt designat dual action system för att behandla och ge direkt lindring mot obehag orsakat av en inåtväxande tånagel. Den innehåller en aerosol spray som kyler och lugnar området, det medföljer även klämmor som sträcker ut nageln, den tillåter nageln att växa ut rakt och hindra obehag och smärta.

Det huvudsakliga syftet är att hindra huden från att växa över kanterna på nageln.

Var försiktig att använda en nagelsax, nagel fil, pincett och även skalpell. Det är snabba men olämpliga redskap för att snabbt lindra problemet, men med största sannolikhet kommer problemet bara bli värre.

 

 

Scholl Produkt FAQs

Hur vet jag att denna produkten är rätt för mig?

Scholl Ingrowing Toenail Complete Clip & Spray Kit är rätt produkt när du känner tryck mellan hud och nagel som vidare skapar obehag. Om nageln har skurit genom huden borde du istället uppsöka läkare.

Vad behöver jag tänka på innan jag använder produkten?

Se till att det drabbade området är rent och torrt. Se också till att ta bort eventuellt nagellack innan du aplicerar produkten. 

Hur applicerar jag sprayen? /Hur använder jag sprayen?

Aerosol Sprayen kyler ner och lugnar det drabbade området. Läs i stegen nedan hur man använder produkten:

 1. Skaka sprayflaskan ordentligt innan använding
 2. Spraya med ett avstånd på 10 cm mot det drabbade området och huden intill
 3. Låt sprayen torka och sjunka in I huden minst 1 minut
 4. Du kan använda spran upp till 5 gånger per dag
 5. Låt det gå minst 1 timme mellan varje användningstillfälle

Det är rekommenderat att använda ett tryck per spraytillfälle. 

Hur använder jag klämman?

Klämman för att sträcka ut tånaglar lyfter kanterna på nageln för att hindra dem från att växa neråt och skära genom huden, och tillåter istället nageln att växa rakt och fint. 

 1. Applicera ett tunnt lager av lim – vilket är en del av Scholl Ingrowing Toenail Complete Clip & Spray Kit – längst med toppen av den drabbade nageln.
 2. Se till att din nagel är åtmonstonne 2 mm lång över tåkanten för att kunna sätta frast klämman. 
 3. Placera klämmanlängst med kanten av nageln, se till att kanterna av klämman är ordentligt hakade under varje sida av nageln.
 4. Om du börjar haka fast ena sidan av klämman, dra över nageln och fäst vid andra sidan.
 5. Tryck försiktigt på toppen av klämman för att säkerhetsställa att den fäst ordentligt.
 6. Behåll trycket på klämman tills limmet torkat ordentligt, var försiktig och rör inte limmet. 

Det är rekomenderat att byta klämma en gång per vecka. 

Hur tar jag bort klämman?

Försök inte slita av kämman från nageln. Använd en bommulstuss med nagellacksborttagning (medföljer inte i kitet) för att mjuka upp limmet och tills klämman börjar släppa.  Släng klämman efter användning. Återanvänd aldrig en klämma som har tagits bort från nageln, detta gäller även om den en gång lossnat, ta alltid en ny. 

Kan jag ha klämman på under natten?

Klämman kan användas över hela dagen lång samt under natten. Den kan också användas under skor och strumor. Klämman bör endast tas bort om du ska utöva intensiva aktiviterer så som högaktiv sport.

Det är rekommenderat att du byter till ny klämma efter en veck,eller om du panerar att utöva högaktiv sport.

Kan man använda klämman för att sträcka ut tånaglar på alla naglar?

Klämman kan fästas på olika nagelstorlekar, så länge klämman kan fästas, vilket krävs att nagel längden är åtminstone 2 mm. Oftast är det på större tår som tånaglen växer inåt.

Produkten är designad för att användas på endast tånaglar. Det är rekommenderat att söka hjälp från läkare som du upplever inåtväxande nagel symptom på dina fingrar.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat?

Ganska direkt efter att du aplicerat klämman kan du känna hur obehaget lättas. Från det ögonblicket kommer nageln behöva växa rakt ut, och det kan ta upp till 6 veckor.

Kan Scholl Ingrowing Toenail Complete Clip & Spray Kit användas för barn?

Scholl´s Ingrowing Toenail Complete Clip & Spray Kit är inte anpassat för barn under 12 år och borde inte användas utan en vuxens tillsyn. 

Hur förvarar man Scholl´s Ingrowing Toenail Complete Clip & Spray Kit?

Förvara inte over 25°C. Förvara utom räckhåll för barn. 

Kan man använda produkten om jag har diabetes?

Rådfråga med din läkare innan du använder denna produkten om du lider av diabetes. Detta är för att ditt fotproblem kanske behöver behandling av läkare.

Finns det något innehåll jag måste ha koll på om jag är allergisk?

Aerosolspray: Dimetyleter, D-Panthenol, Absolut Alkohol, Urea

Lim: Cyanoakrylat

Inåtväxande Tånagel produkt 

Scholl’s produkter hjälper till att behandla inåtväxande tånagar och bidrar till att minska risken att problemet ska återkomma, och hålla din fot i gott skick.

LÄS ALLTID BIPACKSEDLEN. ANVÄND SOM ANVISAT. Om symptomen kvarstår, uppsök läkare.