Myter om förebyggande av fotlukt

 

 

Skrock och halvsanna historier existerar gällandes det mesta inom hälsovård och skönhet. ”Läppbalsam torkar ut dina läppar!” eller ”plockar du gråa hårstrån växer det ut fler nya” är några av myterna och de ohjälpsamma råden som låter sanna nog för att tros på, så det är inte konstigt att det finns liknande myter gällande fotvård. Låt oss ta en titt på några av dessa myter som associeras med fötter och diskutera fakta bakom fiktionen!

 

Myt 1: Svett orsakar luktande fötter

Många människor tror att torkad svett eller översvettning är orsaken till fotlukt. Det är inte helt och hållet fel, eftersom foten har mest svettkörtlar av alla kroppsdelar. Hursomhelst, all kroppslukt orsakas faktiskt av bakterier. När bakterierna blandar sig med svett agerar de som ett medium som överför lukten. Att använda strumpor som låter dina fötter andas, ofta gjorda av naturliga tyger, kan hjälpa svetten att avdunsta fortare och ta de luktande bakterierna med sig.

 

Myt 2: Mäns fötter luktar värre än kvinnors

Denna myt kommer troligen från den stereotypiska bilden av ett sportomklädningsrum, men det finns dock ingen grund i varför mäns fötter skulle lukta värre än kvinnors. Kvinnor har faktiskt fler svettkörtlar än män och ibland verkar det bara som att män är mer aktiva.

 

Myt 3: Babypuder motverkar svettiga fötter

Babypuder är oftast doft som är blandad med talk, ett mycket fint puder gjort på magnesiumsilikat. Detta har den dubbla effekten av att suga upp en begränsad del fukt samtidigt som det temporärt bromsar den yttre kroppsvävnaden, vilket gör att huden känns mjuk och torr. Vissa puder kan hjälpa till att absorbera svett, men det stoppar inte bildandet av bakterierna som leder till kroppslukten.

 

Myt 4: Munvatten eller andra huskurer kan hjälpa mot fot lukt

Vissa människor tror att kemikalierna i vissa hemma- eller badrumsprodukter som munvatten eller eukalyptusolja kan “döda” lukten i deras fötter. Vad de inte vet är att till skillnad från produkter som är gjorda för just fötterna, kan dessa faktisk skada huden på deras fötter eller skapa mer problem för dem själva genom att använda produkter som inte är godkända.