Hur man bäst behandlar illaluktande fötter

 

Hur man bäst behandlar illaluktande fötter

Ingen vill vara känd som den med illaluktande fötter! Att sitta hemma på en filmkväll, att shoppa skor med vänner eller även en bowlingkväll ute kan bli en pinsam historia och otrevlig för dig på grund av en sådan lukt! Men det är inget du behöver oroa dig för, det finns många sätt att behandla fotsvett och illaluktande fötter.

 

Det som luktar

Mediciniskt känt som bromodosis, är det ett vanligare problem än du kanske tror. Varje fot har 250 000 svettkörtlar [1], det är mer än någon annanstans i hela din kropp. Svett i sig självt luktar faktiskt ingenting [2] det är blandningen av svett och bakterier på din hud som orsakar den fruktade lukten. Du är mer benägen att svettas om du är i tonåren eller gravid på grund av de hormonella ändringarna [3].

 

Vad man kan göra

Förebyggande är det bästa botemedlet mot illaluktande fötter och det finns flera sätt att göra detta.

  • Personlig hygien är en viktig punkt – rengöring och ordentligt torkande av dina fötter dagligen hjälper till att hålla dem rena.
  • Det är också väldigt viktigt att använda rätt typ av strumpor, helst ylle eller bomull då de materialen låter dina fötter andas, men se till att undvika nylon då det kan stänga inne fukten runt dina fötter.
  • Något som är viktigare än det är att se till att byta dina strumpor åtminstone dagligen, om inte två gånger om dagen. Att ta på sig smutsiga strumpor en andra dag kommer definitivt värma upp svetten, vilket leder till obehaglig lukt. 
    Ett bra tips för att tvätta strumporna ordentligt är att vända dem ut och in innan du lägger in dom i tvätten, då har alla döda hudflagor större chans att tvättas bort.
  • Samma sak som det är med strumpor, så är det lika viktigt att använda rätt skor för att få dina fötter att hållas fräscha! Om möjligt bör du använda läder eller tygskor för att låta dina fötter andas. Försök alternera mellan olika skor så att de i alla fall får 24 timmar på sig att torka ut. Skrynkligt tidningspapper inuti våta skor kommer torka upp dem över natten.
  • Ett annat bra sätt att förhindra svettiga och illaluktande fötter är att använda Scholl Fresh Step Anti-Perspirant. Den fungerar på ett liknande sätt som en vanlig deodorant förutom att du sprayar den inuti dina skor före och efter användning. Det eliminerar lukt direkt och ger luktfria fräscha skor i 24 timmar. Det fungerar för alla skor.

 

Alla vill kunna ta av sig sina skor med självförtroende, så se till att komma ihåg dessa tips för att försäkra dig om att dina fötter är fräscha vad din dag än för med sig. 


1. http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Foot_odour_causes_and_cures
2. http://www.footvitals.com/skin/foot-odor.html
3. http://www.nhs.uk/Livewell/foothealth/Pages/smellyfeet.aspx