Håll dina vinterskor torra & luktfria

 


Det är inte bara regn som kan göra dina skor blöta – värmen som tunga skor ger kan även orsaka svett. Vi tittar på olika typer av saker som potentiellt kan orsaka svettningar och metoder för att hantera detta.

Du kanske fryser på överdelen, men dina fötter kan fortfarande svettas där nere – speciellt om du använder fel kombination av strumpor och skor eller stövlar som är för varma. Fuktighet betyder kalla fötter, så det betyder att om du håller dina fötter så torra som möjligt så håller de sig också sköna och varma. Här är hur:

Använd rätt strumpor

Alla gör det – försöker stoppa ner våra starkt omslutna fötter i samma skor som vi normalt sett använder med vanliga, normala strumpor. Detta kommer både att stretcha skon och klämma dina fötter. Kom ihåg att tjockare inte alltid är bättre och du bör kunna röra dina tår fritt i dina skor.

Så vilket material är bäst? Vissa menar att merinoull är bäst eftersom det är lätt, inte kliar, reglerar temperaturen, är naturligt antibakteriell och fungerar bra med fukt.

Nyckeln är att välja ull framför bomull. Bomull absorberar inte bara svett väldigt snabbt, utan tappar även värmen när det är vått. Ull kan absorbera och hålla fukt borta på ett sätt som håller foten torrare.

Förutom att byta strumpor varje dag, se till att ha ett extra par strumpor till hands när du är ute – det är bra för ett snabbt byte om du blir blöt.

 

Rätt skor för säsongen

Om du behöver använda mycket tjockare strumpor, se till att dina skor är stora nog för att rymma dem. Prova att använda skor som både är isolerande och andningsbara och välj en gummisula istället för en med läder. Det är också bra att använda en antiperspirant deodorant för dina fötter som Scholl Fresh Step Anti-Perspirant. Det neutraliserar lukt och hjälper till med att hålla dina fötter torra när du behöver det.

Läder på överdelen funkar om du inte kommer bli väldigt blöt, men satsa på vattensäkra material om du vandrar i snö eller väldigt fuktiga miljöer. Välj skor med borttagbara sulor och ha med dig ett par extra sulor på samma sätt som du har med ett extra par strumpor. Det kan göra stor skillnad i hur du känner dig och hur kalla dina fötter känns när du sätter ner dem i torra innersulor.