Fem tips till hur du kan hålla dina fötter luktfria

 

Det är pinsamt, obehagligt och stressande men det kan behandlas. Dessa fem tips kommer förhindra överdrivna svettningar och fotlukt och hjälper dig lugna ditt sinne. Det finns fler svettkörtlar i våra fötter än någon annanstans i kroppen – och de har ett jobb: att kyla ner dig och hålla huden på dina fötter fuktig och smidig. Men, om du inte följer dessa steg regelbundet, kan svetten leda till ett lukt-problem.

 

1) Hälsosam hygien

Det går inte att komma ifrån – det bästa du kan göra för dina fötter är att hålla dem rena och försäkra dig om att du torkar dem ordentligt. Att hålla dig undan från uppbyggd torr hud kommer göra det lättare att ta hand om fötterna. Använd antibakteriell tvål och specifikt fotpulver om du lider av överdrivna svettningar.

 

2) Sträva efter torrt

Du kanske tänker att det räcker att tvätta dina fötter, torka dem ordentligt och byta strumpor för att vara fräsch. Men när dina fötter svettas, växer bakterier i dina skor och fortsätter att göra det även efter att du tagit av skorna. Om du lämnar fuktiga skor på ett mörkt ställe som i ett skåp eller under sängen, är dessa platser idealiska för bakterier vilket gör att de fortsätter att växa. Sätter du på dig de fuktiga skorna igen upprepar du helt enkelt processen. Försök få dina skor så torra som möjligt innan du använder dem igen. Du kan använda en hårfön på kall blåst eller låta dem torka på en torr plats utomhus, som på balkongen.

 

3) Variera dig

Då det tar mer än 24 timmar för fuktiga skor att torka ordentligt, är det bästa du kan göra att variera dina skor från dag till dag. Om det är möjligt, använd olika skor under tre olika dagar innan du upprepar processen. Träningsskor är särskilt benägna för att skapa svettiga situationer – speciellt när det används under träning – så se till att du har åtminstone två par att byta mellan och tvätta dem regelbundet i tvättmaskinen (titta efter specifika instruktioner) och se till att de hinner torka ordentligt.

 

4) Låt dem andas

Tyg- och läder på övre delen av skor ger en ganska stor passage för luft runt foten. Syntetiska överdelar bör ha områden som släpper in luft. Frestas inte att använda skor utan strumpor – inte ens träningsskor. Resultaten kommer bli att all svett från dina fötter går direkt till skon istället för att det absorberas i dina strumpor.

 

5) Vila

Det är inte helt självklart varför vissa människors fötter svettas mer än andras. Det kan eller kanske inte är en genetisk faktor involverad men det är självklart att trötta, spända fötter mer troligtvis svettas. Om det är möjligt undvik att stå på dina fötter hela dagen, det kommer hjälpa. Om det inte är ett alternativ, ge dina fötter ett fotbad då och då, och använd viktiga oljor eller varsamt badskum (sätt sedan upp dem och vila!). Fotlukt är väldigt obehagligt och kan göra dig obekväm runt andra människor. Prova dessa behandlingar för svettningar och förhindrande tekniker samt införskaffa en bra antiperspirant för fötterna, som Scholl Fresh Step Anti-Perspirant, så att du inte behöver oroa dig längre!