Typer av fotsvamp

 

Det finns två typer av fotsvamp att hålla koll på och som båda är mer lika än du kanske tror eftersom de orsakas av samma svamp. Ta reda på vilka de är och hur du kan förhindra dem med den här guiden. Även om fotsvamp (tinea pedis) är en av de vanligaste fotinfektionerna, drabbar det endast runt 15 % av alla människor i världen*. Män är generellt sätt mer mottagliga och chanserna för att utveckla åkomman ökar med åldern.

De goda nyheterna är att i de flesta fall kan de behandlas om de behandlas ordentligt och direkt när du har upptäckt tidiga tecken. Men om du lider av smärtsamma symptom och är orolig för din hälsa, se till att besöka en läkare.

Fotsvamp

1. Vad är det? Fotsvamp (på engelska Athlete’s Foot) har fått sitt namn eftersom svampen trivs i fuktiga, varma och trånga förhållanden som finns i träningsskor. Dock kan alla varma skor som inte andas hjälpa svampen att växa.

2. Vilka är symptomen? Mestadels kliar det, ger fjällig och fuktig hud – som speciellt inträffar mellan tårna. Som tur är drabbar svampen endast de yttre lagren av huden.

3. Hur får jag det? Fotsvamp är smittsamt, vilket betyder att du kan få det genom att du kommer i kontakt med hudcellerna som bär på svamp – och dessa celler kan vara smittsamma i upp till två år. De vanligaste ställena att få infektionen är i blöta och varma områden som badbassänger och omklädningsrum (så använd flip-flops eller duschskor för att minimera risken), badrum och duschar. Människor med diabetes har också stor risk att drabbas av fotsvamp*.

4. Hur förhindrar jag det? Tvätta dina fötter dagligen i varmt vatten med tvål för att hålla dem rena och se till att torka dem ordentligt – speciellt mellan tårna. Undvik att dela handdukar med andra människor också - för säkerhets skull! Fotpuder kan hjälpa till att minimera fukten på foten och i skorna. Håll dina fötter, strumpor och skor/träningsskor rena. Försök använda öppna eller skor som andas när du kan eftersom (oavsett om du vill höra det eller inte) en ung vuxens fot producerar ungefär en äggkopp med svett under en sommardag*. Använd naturliga material för dina strumpor och skor. Byt dina strumpor varje dag och växla dina skor så att de kan torka ordentligt. Om visa skor verkar förvärra symptomen, kanske du bör slänga dem… Ja, även om de är dina favoriter. 

5. Hur behandlar jag det? Svampdödande medel och svampbehandlingar är tillgängliga på apotek. Följ instruktionerna och undvik att upprepa processen genom att fortsätta behandlingen även efter att symptomen försvunnit för att försäkra dig om att all svamp har förstörts.

 

Nagelsvampinfektioner

En nagelsvampinfektion (Onychomycosis) påverkar keratinet som bygger upp naglarna och kan påverka hela nageln, inklusive plattan, bädden och roten, eller endast delar av nageln, och drabbar mellan 2 till 18 procent av världens befolkning*. Irriterande, kan det byggas upp väldigt långsamt, så att du inte upptäcker symptomen tills det fått fäste. Det är dock oftast smärtfritt och du kan behandla det enkelt hemma. 

1. Vad är det?  De flesta nagelsvampinfektioner orsakas av dermatofyter, som även är den svampen som orsakar fotsvamp. Ibland, kan andra typer av svampar, som Candida, orsaka en nagelinfektion. Om du har fotsvamp, finns det en chans att det kan leda till nagelsvampinfektion och det är väldigt viktigt att agera på de tidiga tecknen av en infektion för att förhindra spridning. 

2. Vad är symptomen?  Missfärgade, tjocka och förvrängda naglar som även kan vara ett tidigt tecken på fotsvamp. Om det lämnas att utvecklas, kan nageln bli skör och delar kan lossna från tån eller fingret och huden runt nageln kan bli inflammerad och smärtsam. 

3. Hur förhindrar jag det?  Undvik skor som gör dina fötter varma, håll dina naglar korta och följ råden för hygien som nämns ovan. 

4. Hur behandlar jag det?  Nagelsvampsbehandlingar skapar en ogynnsam miljö för svamp, vilket eliminerar problemet och förhindrar spridning av infektionen.

 

Sholl Nagelsvampsbehandling är enkel att använda och är effektiv: I behandlingens första fas behöver du fila bort den hårda nageln en gång i veckan och applicera vätskan en gång om dagen i en månad. I behandling fas 2, behöver du endast använda vätskan en gång i veckan i 9 månader för att få bort missfärgning och då tillbaka dina perfekta naglar. För att behandla infektionen effektivt är det viktigt att slutföra en hel behandling. För mer information hur man använder denna produkt, läs instruktionerna på produkten samt bipacksedel.

 

*http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003584.pub2/abstract;jsessionid=AF57A875A0E90068A0420F956A0EF86E.f01t04 

*http://www.medicinenet.com/foot_problems_diabetes/page2.htm 

*http://www.scpod.org/foot-health/feet-for-life-month-2015/ 

*http://www.toe-nail-fungus.info/nail-fungus-statistics.php