Allt du behöver veta om fotsvamp

 

Är det verkligen fotsvamp?

Du vet att du har fotsvamp när du inte bara ser sprucken, fjällig hud med blåsor, men även känner en intensivt kliande känsla. Ibland känns det som att hur mycket du än kliar, så underlättar det inte den obekväma känslan. Till skillnad från populära myter har det ingenting att göra med hur rena dina fötter är… och mycket mer att göra med hur väl du torkar dem.

 

Varför uppstår det?

Åkomman orsakar av en svampinfektion i huden och därför kan det spridas till händerna och även din ljumske (så om du lider av svår fotsvamp, använd inte samma handduk att torka din kropp med som dina fötter). Undvik även att gå barfota i allmänna områden där du kan komma i kontakt med smittad hud. Fotsvamp kan även spridas från direkt kontakt mellan två personer.

När du väl har det, kan de varma, mörka och fuktiga förhållanden i skor eller träningsskor vara den perfekta grogrunden för svampen (vilket är hur den fått sitt namn). Omvänt, kan fotsvamp även uppstå i torra, fjälliga områden – när du använder sandaler i varmt klimat, till exempel. Solen kan torka ut huden så den förlorar sina skyddande oljor. Kombinera denna torrhet med gnidande sandaler, utan skydd från strumpor, och situationen kan bli mycket värre.

Vad kan jag göra åt det?

Om det lämnas utan behandling kan svampen sprida sig till tånaglarna och orsaka en infektion där - vilket är mycket svårare att få bort. Det kan även skapa större sprickor under foten om man inte tar hand om det.

Applicera ett tunt lager av kräm mot svamp som Scholl Fotsvamp Complete Pen & Spray Kit på det utsatta området två gånger om dagen och skrubba försiktigt in det. Detta kommer att hjälpa till att lindra symptomen av fotsvamp. Men om saker inte förbättras efter två veckor ska du uppsöka din läkare eller en fotvårdsspecialist.

 

Hur förhindrar jag det?

  • Se till att dina fötter är helt torra efter att du tvättat dem och innan du sätter på dig skor och strumpor
  • Byt dina skor regelbundet, variera dagligen
  • Byt dina strumpor varje dag
  • Se till att dina skor är stora nog för att få in luft att cirkulera mellan tårna
  • Använd flip-flops eller simskor i allmänna utrymmen
  • Använd aldrig någon annans skor, oavsett tidsperiod
  • Följ dessa regler varje dag