Fotsvamp

 

 

Har du en fråga om fotsvamp? Vi har svaren du söker. Läs och lär dig mer om fotsvamp, uppkomst, symptom och behandling.

Vad är fotsvamp?

En av de vanligaste fotinfektionerna hos vuxna är fotsvamp, en svamp som vanligtvis börjar i området mellan tårna och sedan sprider sig. Många olika svamptyper kan orsaka det och några av dessa finns redan på hälsosam hud men skapar inga problem förrän de blir flera. Tillståndet resulterar ofta i stickande och brännande känsla, likväl som sprickbildning och skalning av huden.

Vad är orsaken till fotsvamp?

Fotsvamp är en mycket vanlig fotinfektion. Svampen får det drabbade området, som alltså ofta är mellan tårna, att klia. Huden blir vit, fuktig och börjar slutligen att flagna och spricka. Eftersom det är en svampinfektion är fotsvamp mycket smittsamt. Du kan smittas genom att gå på ett vått golv eller via strumpor, skor och fuktiga handdukar.

Vad är svampinfektion i huden?

Alla har mikrober som lever på huden. För de mesta är de ofarliga och orsakar inga problem. Men vid vissa tillfällen – exempelvis i fuktiga, varma förhållande – kan svampar växa, multiplicera och invadera, vilket gör att din hud blir smittad. Dermatofyter är en art svampar som kan orsaka svampinfektion i yttre hudlagret, naglar, hårbotten och hår. Svampar är parasiter och lever på andra organismer och äter trasig vävnad, inkluderad mänsklig hud. Svampinfektioner är mycket smittsamma och kan spridas genom direkt och indirekt kontakt: direkt hud mot hud kontakt och indirekt kontakt varigenom svamparna passerar vidare till andra genom att röra smittade föremål.

Hur smittar fotsvamp?

En infektion med fotsvamp uppstår vanligtvis via direktkontakt med svampen. Exempelvis, gå barfota på offentliga platser som omklädningsrum, duschar och simhallar gör dig utsatt för svampinfektion. Det kan också spridas genom våta golv, strumpor, skor och fuktiga handdukar.

Fotsvamp orsakas oftast av svampen Trichopython rumrum eller Trichophyton mentagrophytes(dermatophytes). Under gynnsamma förhållande kan svamparna växa och föröka sig, vilket gör att huden blir smittad och leder till ett utbrott av fotsvamp. Svampinfektion förekommer oftast på fuktiga fötter, särskilt mellan tårna. Fotsvamp kan också förekomma på torr och fläckig hud på grund utav brist på naturligt skyddande oljor. Om fotsvampen lämnas obehandlad kan fotsvamp sprida sig, infektera hela foten och till och med tånaglarna. Andra delar av kroppen kan också smittas.

Ta en titt på de vanligaste utlösaren av fotsvamp nedan:

 • Fuktighet: Våta, varma och svettiga fötter är perfekta förutsättningar för att svamparna ska kunna leva och försöka sig.
 • Dålig hygien: Fotsvamp bor och äter död hudvävnad. Därför är det viktit att tvätta fötterna regelbundet, byta skor och strumpor regelbundet för att undvika att smittas igen.
 • Ökning av PH värdet: När hudens ph stiger kan barriärfunktionen skadas, vilket gör huden mer mottaglig för en attack. Hudens ph har visat sig vara högre i områden där två skikt av hud möts eller gnuggar tillsammans, exempelvis mellan tårna. Därför kan du vanligtvis upptäcka fotsvamp tidigt genom att se sprickor mellan tårna.
 • Torra och spruckna fötter: Svamporganismer får tillträde och etablerar sig I det kornande skiktet av skadad hud, så som skärsår och multiplicerar sig.

 

8 råd för att förebygga fotsvamp

Som ovan nämnts är fotsvamp ett mycket vanlig problem och det är viktigt att behandla infektionen om du har fått det. Men du kan också komma långt genom att förebygga uppkomsten av fotsvamp.

 1. Se till att du torkar fötterna nogrannt efter ett bad, även mellan tårna.
 2. Byt skor ofta. På sommaren är det särskilt viktigt att du kommer ihåg att lufta tårna. Så att fötterna inte spenderar alldeles för lång tid inneslutna i samma sneakers.
 3. Trivs du bäst i sneakers - även i sommarvärmen - så se till att byta ut dina skor tillverkade av syntetiska material till läderskor som gör att din hud kan andas bättre.
 4. Låt dina fötter få luft så ofta du kan och använd helst sandaler, om möjligt.
 5. Byt strumpor varje dag - och ersätt dina syntetiska strumporna med bomulls- eller ullstrumpor. Bomull är bättre för att avvisa svett och mota bort fukt från fötterna.
 6. Se till att alltid hålla fötterna torra och rena. Om fötterna blir blöta, skynda dig att torka dom. Det kan även vara en bra idé att ha några extra strumpor i väskan.
 7. Tvätta strumpor, sängkläder, handdukar, badmattor och annat vid en temperatur på minst 60 grader, om du tvättar dom i lägre grader så dör inte svampsporerna.
 8. Om du har fotsvamp, torka fötterna sist - och släng sedan handduken tvättkorgen. Om du torkar fötterna först, när du har fotsvamp, kan du överföra svampen till andra delar av kroppen. Kom ihåg att fotsvamp är extremt smittsamt!

 

Vilka är de vanligaste symptomen på fotsvamp?

Det är två vanliga typer av fotsvamp: mellan torna(interdigital) och på fotsulorna(moccasin). Om du vill veta hur du känner igen fotsvamp, se upp för följande tecken:

 • kliande, rött utslag mellan tårna.
 • ökad tjocklek på huden under fötterna
 • skalig, fläckig och torr hud
 • varierande grad av klåda och brännande känsla under fötterna och mellan tårna
 • Sprickbildning och avlagrad av hud
 • blödning
 • blåsor

 Dessa sår och sprickor är potentiella ställen för bakterier gro.

Vad är följderna av fotsvamp?

En obehandlad fotsvampsinfektion kan leda till sekundära infektioner. Detta på grund utav att det försvagar hudens försvarsfunktion och gör att andra bakterier kan komma in under huden.

Fotsvamp kan vara smärtsamt och även otäckt. Det är föreslaget att ta itu med fotsvamp så snart som möjligt, eftersom om den lämnas obehandlad kan den sprida sig och infektera tånaglar och till och med hela foten. Dessutom så kan svampinfektion sprida sig till andra delar av kroppen.

Det är viktigt att ge fötterna tillräckligt med uppmärksamhet, som en del av din personliga rutin.

Hur behandlar man fotsvamp?

Från krämer till sprayer så kan fotsvamp behandlas på ett antal sätt. Det är viktigt att använda produkten som föreskrivet, för svamp kan vara kvar i huden även efter symptomen försvunnit. Ifall symptomen kvarstår, sök en läkare för att bota fotsvamp.

När du har fått fotsvamp är det viktigt att du behandlar den så att du inte smittar andra eller dig själv. Nedan hittar du goda råd för att förebygga fotsvamp.

 

Scholl

 Hur skiljer sig Scholl fotsvamp complete pen and spray från andra behandlingar??

Det är en unik 2-stegs löning: pennan och skosprayen behandlar inte bara fotsvamp utan hjälper också till att återställa och skydda huden för att minska risken för en återkommande infektion.

Hur gör fotsvamp Complete Pen & Spray behandling av fotsvamp olik?

Den interagerar med svampen på en fysisk nivå och påverkar inte kroppens celler. Den riktar sig mot svampen direkt och skapar en fientlig miljö där svampen inte kan växa. Den stöder hudreparation och förstärker hudbarriären för att förhindra återinfektion.

Hur fungerar behandlingspennan?

Precisionsapplikatorn levererar precis rätt mängd kräm för att bilda ett tunt skikt på den infekterade huden. Krämen är lätt att applicera och absorberas snabbt, vilket ger den fukt du behöver utan den feta känslan efteråt. Den är speciellt framtagen för att skapa en miljö på huden som är ogynnsam för svamptillväxt. Rör inte vid det infekterade området.

Hur fungerar skosprayen?

Sprayen bidrar till att förhindra återinfektion, genom att minska nivåer av bakterier och mikroorganismer som orsakar svampinfektioner.

Hur applicerar jag med pennan på det infekterade hudområdet?

Börja behandlingen vid första tecken på symptom av fotsvamp.

 • Före användning tvätta och torka fötterna noggrant
 • Håll penna upp och ned och vrid botten av pennan för att dispenser kräm.
 • Om pennan används för första gången, fortsätt att vrid pennans botten medurs till krämen matas ut.
 • Applicera krämen på det infekterade området på fotsulan eller mellan tårna, låt torka I 1-2 minuter.
 • Applicera krämen två gånger dagligen under 4 veckor.

Om symptomen förvärras vid användning av produkten eller fortsätter efter behandling, kontakta en läkare.

Hur använder jag sprayen?

Applicera sprayen i dina skor I början av behandlingen. Spraya varje sko en gång i veckan, med 3 sprut I varje sko. Låt skorna torka innan du använder dem.

Hur länge räcker sprayen?

Sprayen kan behandla 2 par skor I 4 veckor. Läs alltid bipacksedeln.

Kan jag använda Scholl fotsvamp Complete kit till barn?

Ja, Scholl Fotsvamp Complete kit passer för barn från 4 år. För barn rekommenderas dock att en vuxen övervakar.

Hur förvarar jag Scholl fotsvamp Complete Pen & Spray kit?

Förvara produkten i originalförpackning, rumstemperatur (15-25°C)

Är det någonting jag behöver vara medveten om när jag använder produkten?

Använd inte produkten efter utgångsdatumet som är skrivet på sprayen, pennan och förpackningen. Undvik kontakt med ögonen och slemhinnor. Spraya inte skosprayen direkt på huden. Använd enbart produkten för en person för att undvika smitta. Använd inte produkten om du är allergisk mot någon av ingredienserna i produkten.

Behöver jag använda bade sprayen och pennan under hela behandlingstiden?

Ja, för att få bäst resultat är det rekommenderat att använda bade sprayen och behandlingspennan under hela behandlingstiden om fyra veckor.

Vad ska jag göra om jag applicera för mycket av pennan?

Om du använder för mycket av produkten, så föreslår vi att du använder en servett eller handduk och försiktigt tar bort den överblivna vätskan på huden. Se till att du tvättar dina händer noggrant för att undvika att få produkten i ögonen.

Vad händer om jag inte fullföljer behandlingen?

För att nå bästa resultat är det rekommenderat att fullfölja hela behandlingsperioden om fyra veckor. Om symptomen inte förbättras, besök en läkare.

Can I use the spray for all types of shoes? Kan jag använda sprayen för alla typer utav skor?

Sprayen kan användas för alla typer av skor. Om du är osäker på hur känsliga dina skors material är så rekommenderar vi att du sprayer på en liten del av skon för att säkerhetsställa att den inte orsakar missfärgning.

Vad händer om jag råkar spraya på utsidan av skon?

Om du råkar spraya på utsidan av skon kan du försiktigt torka av det.

Vad händer om symptomen inte förbättras när jag använder Fotsvamp Complete Pen & Spray Kit?

Om symptomen av infektionen inte förbättras efter behandling så rekommenderar vi att du uppsöker läkare.

Vad händer om jag råkar får lite av produkten på mina händer eller fingrar?

Se till att du tvättar händerna noggrant och undvik att röra vid ansiktet eller känsliga delar på kroppen.

Hur många gånger behöver jag spraya i skon?

beror på storleken av skon, det är rekommenderat att spaya åtminstone tre gånger per sko.

Använd inte produkten om du är allergisk mot någon av följande ingredienser:

Pennan: Olile-Active™, Aqua, Paraffinum Liquidum, Isopropyl Palmitate, Glycerin, Trilaureth-4 Phosphate, Alcohol Denat., Sodium Polyacrylate, Solanum Tuberosum Starch, Panthenol, Undecylenic Acid, Urea, Potassium Sorbate, Allantoin, p-Anisic Acid, Sodium Benzoate.

Kan jag använda produkten tillsammans med andra krämer eller ska jag sluta använda återfuktning?

Det är inte rekommenderat att ha andra produkter på din fot under behandling.

Hur länge håller Fotsvamp Complete Pen & Spray kit?

När den används som föreskrivet så håller kitet minst hela behandlingstiden. Utgångsdatumet ser du på paketet.

Kan jag använda Fotsvamp Complete Pen & Spray kit flera gånger per år?

Ja, kitet kan användas för behandling och förebyggande flera gånger per år.

 

 

Scholl’s top tips för fotsvamp

 • Handduk

Fotsvamp trivs i varma och fuktiga miljöer. Efter du har tvättat dina fötter, torka dem noggrant och speciellt mellan tårna. Lägg handduken i tvätten innan du använder den igen.

 • Barfota

Låt dina fötter andas och blodet flöda genom att gå runt barfota I rena miljöer. Gå barfota kanske inte är lämpligt för folk med diabetes.

Mer användbara tips

Tips 1

Använd inte för tighta skor och se till att du har bra ventilation runt fötterna. Träningsskor med luftventilering eller öppna skor hjälper till med detta.

Tips 2

Undvik att använda blöta skor och torka dem noggrant. Samma sak gäller för strumpor. Skor och strumpor ska bytas regelbundet, helst dagligen.

Tips 3

Använd strumpor gjorda av bomull, de andas bättre än syntetiska material.

Tips 4

Fotvård är lika med förebyggande: Fötterna ska tvättas dagligen och noggrant torkas. Ta inte på strumpor förrän fötterna är helt torra.

Tips 5

Talk pulver på fötterna och runt tårna kan hjälpa till att reducera svett. De har en hygroskopisk effekt och absorberar fukten, det hjälper också till med dåligt lukt.

Tips 6

Undvik att gå barfota, speciellt på allmänna platser. Skydda fötterna med duschskor i badhuset eller när du går till bastun.

Tips 7

Om du redan har en fotsvampsinfektion, tänk på andra och undvik att sprida vidare svampen. Undvik att gå barfota och byt handduk och sängkläder regelbundet.

Fotsvamps produkter

Scholl produkter behandlar inte bara fotsvamp utan hjälper till att återställa och skydda huden för att undvika en återinfektion.

LÄS ALLTID BIPACKSPEDELN. ANVÄND SOM FÖRESKRIVET. Träffa din doktor om symptom kvarstår.

 

 

 

 

Ta reda på potentiella orsaker, vad du kan göra för att förhindra det och hur man effektivt behandlar fotsvamp.

Upptäck

Det finns två typer av fotsvamp att hålla koll på. Båda är mer lika än du kanske tror då de orsakas av samma svamp. Ta reda på vilka de är och hur du kan förhindra dem i den här guiden.

Upptäck

Att utöva sport har en utmärkt effekt på vår hälsa, men inte alltid på våra fötter. Om du sportar regelbundet, är det viktigt att skydda dina sulor från minfältet av sportrelaterade skador som finns – allt från fotsvamp och fotvårtor till att försäkra dig om att dina skor hjälper, istället för att hindra, ditt spel. 

Upptäck