Om orsaker till och hur man förhindrar spruckna hälar

 

Om spruckna hälar

Din hud är som en mänsklig sköld; den skyddar dig från smuts och infektioner. Men den kan inte skydda dig ordentligt om den är skadad. Sprucken hud är en sådan sak. Det gör ont, och är inte den estetisk vackraste saken i världen! Sprucken hud orsakas av små splittringar som förekommer i torr, skadad hud. Om det inte behandlas, kan dessa splittringar växas till djupare sprickor; även kallat klyvningar. Ett vanligt område för sprickor är hälen då den tar emot vikten från kroppen när du står upp. Detta kan bero på att torr hud har byggts upp. Utan regelbunden borttagning av torr hud och brist på fukt kan sprucken hud uppkomma oftare.

 

Symptom

I det första stadiet kan hälen börja kännas trång när den belastas. Intensiv torrhet, kliande och ömhet i huden är ofta de första signalerna av problemet. Det påverkade området kan bli gult eller brunt och bli väldigt hårt. I ett mer framskridet stadium kan hälen bli så torr att den blir vit, gulaktig eller röd och börja flagna. Sprickor kan bli djupare till den grad att det till och med är väldigt svårt att gå normalt. Om det inte behandlas, kan spruckna hälar börja blöda och bli infekterade med bakterier.

 

Orsaker

Uttorkad hud är en av de största orsakerna till sprucken hud. När fukten försvinner, börjar hälen producera tjocka områden av hård hud som ett slags skydd. Som ett resultat är huden förhindrad från att läka ordentligt. Till en början kan en sprucken hud kännas som ett litet problem, men över tid kommer det att göra mer ont att gå om det inte behandlas på en gång. I ett mer framskridet stadium kan sprucken hud börja klia, göra ont och även börja blöda från trycket. Förhårdnader är en annan stor bov hos ojämn hud. Dessa är bitar av gulaktig tjock, torr hud som växer över skadade områden av hud för att skydda det. Om det inte behandlas, kan förhårdnader ofta spricka av tryck. Skor som har öppna hälar är en stor bov när det kommer till förhårdnader; eftersom de inte erbjuder något skydd för bakre delen av foten. Att gå barfota och att använda obekväma skor gör också problemet värre. Andra faktorer som orsakar torr hud inkluderar: brist på mineraler och vitaminer som järn, fetma, diabetes och hypotyreos. Kroniska hudproblem som psoriasis kan också orsaka uttorkad hud. Andra orsaker inkluderar: torr, varm inomhusluft, exponering för kallt väder och problem med pronation av foten.

 

Behandling

Ett effektivt sätt att förhindra bildandet av sprucken hud är att använda en fuktgivande kräm. Scholl Kräm för Spruckna Hälar Active Repair  K+ kan hjälpa till att återfukta och mjuka upp spruckna hälar inom endast två veckor genom att förbättra hudens elasticitet. Applicera krämen två gånger om dagen för att rengöra, torka huden torr genom att massera in den i fötterna tills den är helt absorberad. När huden väl är återställd, fortsätt med att använda Scholl Kräm för Hård Hud för att skydda huden mot vidare torrhet. En annan viktig produkt i kampen mot torr hud är en fotfil; som kan avlägsna död hud genom att ta bort det lager för lager tills renare, mjukare hud kommer fram. När det gäller sprucken hud, är det alltid bättre att ta hand om dina fötter regelbundet än med endast en behandling. Det är viktigt att du ger dina fötter samma omsorg och uppmärksamhet som resten av kroppen. Om du alltid har ont om tid kan du mjuka upp hård hud genom att skölja dem i varmt vatten. Kom ihåg att använda skor som skyddar och stödjer fotdynan och undvik skor som är för lösa eller för tajta.