De vanligaste orsakerna till spruckna hälar och hur du undviker dem

 

Spruckna hälar kan uppstå på grund av flera orsaker, från avsaknad av fuktighet till skor som utsätter fötterna för mycket exponering. Om du märker av symptom som torr, tjock hud runt dina hälar eller upplever sprucken hud eller ont i hälarna, så är det bra om du vet orsakerna till detta, så du kan förhindra framtida återfall av detta.

Många saker påverkar

Det finns flera olika orsaker till spruckna hälar. Ta en titt på dina rutiner och se om du kan identifiera att något här nedan som stämmer in på dig. Isåfall kan du försöka ändra på dina nuvarande rutiner. Här är de vanligaste orsakerna som kan leda till spruckna hälar:

 • Avsaknad av fuktighet – den vanligaste orsaken till spruckna hälar. Huden under din fot är ofta torr, hård och narig. Detta beror på att huden runt dina hälar har en låg halt av svettkörtlar. Talg gör ofta så att huden hålls mjuk och förhindrar den från att bli torr. Om din hud är särskilt torr uppstår sprucken hud oftare på grund av mindre elasticitet och kan förvärra alla punkter nedan.
 • Brister – Avsaknad på vitaminer, mineraler och zink i din diet kan påverka din hälsa.
 • Tryck – Mycket tid stående på jobbet eller hemma.
 • Åldrande hud – Tjock, torr och fjällig hud förlorar elasticitet med åldern och på grund av detta kan sprucken hud uppstå lättare när du blir äldre.
 • Störningar – Fotsvamp, psoriasis, eksem, sköldkörtelsjukdom, diabetes och andra hudåkommor kan orsaka spruckna hälar.
 • Fetma – Tung vikt kan öka trycket på fotsulan under hälen. Detta kan göra så att den expanderar i sidled och, om huden saknar flexibilitet, lägger tryck på foten. Detta leder till spruckna hälar.
 • Exponerande skor – Sandaler eller skor med öppna hälar kan göra så att fettet under hälen expanderar i sidled och ökar risken för spruckna hälar. Att ta hand om dina fötter regelbundet är viktigt när du använder exponerande skor.
 • Hygien – Ohygieniska förhållanden eller tillfällen kan vara en bidragande orsak.
 • Vatten – Vatten kan avlägsna naturliga oljor från huden och lämna den grov och/eller torr. Att stå länge i fuktiga områden, som i badrummet, kan orsak torra och spruckna hälar.
 • Dåligt åtsittande skor, att stå länge eller förändringar i gång ställning.
 • Genetik – Naturligt torr eller tjock hud (förhårdnader) runt hälen kan vara en genetisk orsak till spruckna hälar.

 

Varför får man spruckna hälar

Spruckna hälar uppstår när huden runt dina hälar delas. En blandning av torrhet och tryck leder till spruckna hälar, då huden inte lyckas hålla uppe rätt nivåer av fuktighet och till slut blir ömtåliga, vilket orsakar sprickor.

 

Vad kan jag göra åt spruckna hälar?

Att förbättra hygienen med återfuktande och rengörande produkter kan hjälpa till att hålla huden smidig. Scholl kräm för Spruckna Hälar Active Repair  K+ använder keratin och 25 % Urea för att förbättra den naturliga förnyelsen av huden och kan tydligt bota spruckna hälar inom tre dagar. Prova och se om dina spruckna hälar förbättras. Ett annat tips är att ändra din diet till en som inkluderar kalcium-, järn- och zinkberikade måltider. I många fall kan detta hjälpa till att förbättra huden*, men det är bäst att rådgöra med en expert innan du ändrar din diet. Om du märker att dina symptom kvarstår, även efter behandling, prata med en hudläkare för att ta reda på om det kan finnas en annan orsak eller underliggande hälsoproblem.

 

*http://www.nhs.uk/Conditions/Eczema-(atopic)/Pages/Treatment.aspx