Nagelsvampinfektion – Det du behöver veta

 

Vad är det?
Nagelsvampinfektion är ett vanligt problem som kan drabba vilken nagel som helst, men vanligast är det att fötterna drabbas. Infektionen orsakas av olika typer av svampar, som candida – svampen som ofta förekommer i munnen. Men det orsakas oftast av samma typ som även orsakar fotsvamp, så kallade dermatofyt-svampar. Nagelsvampinfektion uppkommer när sporer från svampar tränger sig ner mellan din tånagel och huden under (nagelbädden), och lever på huden eller keratinet i nageln. En nagelsvampinfektion kommer inte vanligtvis med några fysiska symptom, så som kliandet som kommer med fotsvamp, men i vissa fall kan det orsaka smärta och obehag om det inte behandlas. Om en nagelsvampinfektion inte behandlas, kan nagelbädden helt förstöras över tid. Om du drabbas av en nagelsvampinfektion kanske du märker att dina naglar känns tjockare, att de smått ändrar färg eller att de till och med börjar separeras från nagelbädden.Upptäcka en nagelsvampinfektion
Det finns några uppenbara tecken på en nagelsvampinfektion att hålla koll på. Du kan upptäcka:

  • Dina naglar börjar se matta ut och förlorar sin naturliga glans.
  • Det finns en missfärgning runt kanten av nageln.
  • Vita eller gulaktiga fläckar i mitten av nageln.
  • En förtjockning av nageln eller att den blir sprödare.
  • Nageln söndersmulas och klyvs eller till och med separeras från huden.
  • Obehag vid användning av skor, vid gående eller stående en lång stund.

 

Det är viktigt att du agerar snabbt om du upptäcker något av dessa symptom då en infektion blir svårare att behandla med tiden. I svåra fall: upp till flera år. 

 

Hur man behandlar en nagelsvampinfektion
För att behandla en infektion, kan ett motgift mot svamp behövas, men för mildare fall kan det behandlas med en special nagelsvamp behandling (som Scholl Nagelsvampbehandling) – och tålamod. Scholl Nagelsvampbehandling innehåller hygieniska engångsfilar som används för att avlägsna översta lagret av nageln, så man formar nagelstrukturen och förbättrar utseendet där svampen bor för att sedan kunna använda den avancerade formulan. Denna tränger in i nageln för att kunna bilda en ogästvänlig miljö för svampen för att motverka den från att spridas. Detta bör göras regelbundet till att börja med genom att fila naglarna en gång i veckan och använda vätskan en gång per dag under de första fyra veckorna. Fortsätt sedan fortsätta med att använda vätskan en gång i veckan i upp till 9 månader eller tills nageln ser ut som vanligt. Filarna kan endast användas en gång och bör kastas efter användning för att undvika återinfektion.

 

Hur man minskar risken att drabbas av en nagelsvampinfektion
Även om det kanske är omöjligt att undvika det helt och hållet finns det vissa saker du kan göra för att minska risken. Du kan bland annat undvika fuktiga eller blöta förhållanden, till exempel i dina skor. I områden där människor med infektioner kan ha varit – som gemensamma duschar, eller simbassänger – kan du använda fotskydd som flip-flops. Utöver det, är det viktigt att uppmärksamma eventuella skador på nageln eftersom det kan ge svampen tillfälle att ta sig in och under nageln, där den lever på keratinet i naglarna. Det är också rekommenderat att du desinfekterar dina skor regelbundet genom att använda en skospray. Dessutom, om du upptäcker några symptom av fotsvamp: behandla i så fall noggrant så fort du kan eftersom svampen lätt kan spridas till dina naglar och bli en nagelsvampinfektion.